Actual

Alexandru Rafila, pe scena Capital: „Începem să implementăm Planul național pentru combatere a cancerului”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, le Gala Premiilor Capital (sursă foto: Infofinanciar)
Foto: facebook.com

Lansarea Revistei Capital Top 300 cei mai bogați români s-a consumat miercuri, 13 decembrie, la Hotel Phoenicia Aici, echipa Capital a organizat și oefrirea unor premii desoebite pentru câteva personalități desoebite ale momentului.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a aflat printre cei premiați de Revista Capital.

Alexandru Rafila, despre sistemul medical

„Ceea ce se întâmplă în România la nivelul Ministerului Sănătății cred că va rămâne nu numai ca amintire, ci vor exista elemente concrete ale activității din această perioadă. Începem să implementăm Planul național pentru combatere a cancerului. Trebuie să vă spun că avem în derulare 3.500 de contracte pentru investiții în sistemul de sănătate.

Ele se derulează deja, nu sunt povești. În 2-3 ani vom avea primele investiții în aceste domenii. Ne dorim să avem un parteneriat asumat atât cu profesioniștii din domeniul sănătății, cu  societatea civilă cât și cu Cultele pentru că împreună putem să facem în așa fel încât românii să beneficieze de servicii de sănătate la fel ca în vestul Europei. Ne dorim să se diminueze și migrarea pacienților români în alte țări. Încrederea în sistemul de sănătate este o chestiune importantă. Dacă noi ne vom face datoria, oamenii vor veni către noi. Ceea ce putem noi să le oferim poate să fie comparabil cu orice țară din Europa.”

Alexandru Rafila este probabil cel mai cunsocut specialist din România. Pe lângă activitatea remarcabilă desfăşurată în România, expertiza Prof. dr. Rafila este recunoscută şi în străinătate, fiind expert OMS, NATO şi al Comisiei Europene. A deţinut funcţia de membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2014-2017) şi a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014).

Totodată, ministrul a fost directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi a deţinut funcţiile de Secretar de Stat pe probleme de asistenţă medicală şi sănătate publică. Însă, peste toate, el este cel care a contribuit esențial la începerea implementării Planului Național de Combatere și Control al Cancerului, de departe cea mai îndrăzneață construcție elaborată pentru sistemul medical autohton.

Contribuție esențială pentru viitorul speranței

Planul Național de Combatere și Contol al Cancerului (PNCC) se dorește a fi un sistem integrat de prevenție și îngrijire a persoanelor cu cancer care oferă tuturor cetățenilor afectați servicii echitabile, personalizate și centrate pe individ, de egală calitate și siguranță, având ca scop creșterea calității serviciilor de sănătate, creșterea supraviețuirii pacienților cu cancer, în special a categoriilor vulnerabile, prin utilizarea rațională a resurselor umane, de tehnologie, cercetare și inovare.

Și iată că, pe șapte iulie curent, Guvernul a aprobat prima tranșă din normele de aplicare a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului. Gheața s-a spart, cum spunem noi, ziariștii. Planul va fi implementat etapizat, pe durata următorilor 5 ani, reprezentând, practic, constituirea unui nou sistem de tratament al pacienților oncologici.

Decizia este doar primul pas

”Nu este doar vorba espre o decizie administrativă, ci de un parcurs, pentru că noi, în perioada care a trecut, am făcut o evaluare a resurselor umane, a echipamentelor care există la fiecare unitate medicală, încât să ştim dacă realizăm această reţea de centre oncologice, ce tip de servicii poate oferi fiecare, unde putem să ajutăm, cum putem să completăm resursele umane în fiecare dintre aceste centre”, declara, pe atunci, Alexandru Rafila.

Desigur, este vorba despre timp, dar prin acest program, pacienții oncologici vor avea acces gratuit la 16 medicamente inovative, la evaluări imagistice de înaltă performanță, dar și la o metodă modernă de radioterapie. De asemenea, a fost deblocat programul de vaccinare anti-HPV gratuită, care previne cancerul de col uterin, în cazul tinerelor până în 18 ani, și compensarea vaccinului în cazul femeilor.