Social

Poluarea este legată de 10% din cazurile de cancer din Europa! Raport oficial

Poluarea este legată de 10% din cazurile de cancer din Europa! Raport oficial
Twitter

Poluarea este legată de mai mult de 10% din cazurile de cancer din Europa, a declarat marți un raport al Agenției Europene de Mediu.

Majoritatea acestor cazuri pot fi prevenite, se spune.

„Expunerea la poluarea aerului, substanțele chimice cancerigene, radonul, radiațiile UV (ultraviolete) și fumatul pasiv pot contribui cu peste 10% la povara cancerului, în Europa”, a spus agenția într-un comunicat. Însă expertul SEE Gerardo Sanchez a spus că „toate riscurile de cancer din cauza mediului și a profesiei pot fi reduse”.

„Cancerele determinate de mediu, din cauza radiațiilor sau a agenților cancerigeni chimici, pot fi reduse la un nivel aproape neglijabil”, le-a spus el jurnaliștilor, săptămâna trecută, înainte de publicarea raportului.

În Uniunea Europeană, 2,7 milioane de oameni sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an și 1,3 milioane mor din cauza acestuia.

Continentul European, care reprezintă mai puțin de 10% din populația lumii, raportează aproape un sfert din cazurile noi și o cincime din decese.

Poluarea aerului este legată de aproximativ 1% din toate cazurile de cancer din Europa și cauzează aproximativ 2% din toate decesele de cancer, a spus agenția.

Expunerea la radon într-un spațiu interior este legată de până la doi la sută din toate cazurile de cancer și de unul din zece cazuri de cancer pulmonar, în Europa.

Radiațiile UV pot fi responsabile de până la patru la sută din toate cazurile de cancer din Europa, a spus agenția.

Expunerea la fumatul pasiv poate crește riscul general pentru toate tipurile de cancer cu până la 16% pentru persoanele care nu au fost niciodată fumători, a adăugat acesta.

Agenția a avertizat că unele substanțe chimice utilizate la locurile de muncă din Europa contribuie la cauzarea cancerului, de exemplu: plumb, arsen, crom, cadmiu, acrilamidă și pesticide.

Se estimează că azbestul, un carcinogen bine-cunoscut, reprezintă 55 până la 88% din cancerele pulmonare dezvoltate din cauza mediului de lucru. UE a interzis azbestul în 2005, dar acesta este încă prezent în unele clădiri, iar lucrătorii implicați în lucrări de renovare și demolare sunt încă expuși, a spus agenția.

„Riscurile de cancer de mediu și din cauza ocupației profesionale pot scădea prin reducerea sau eliminarea poluării și prin schimbarea atitudinii generale”, a adăugat acesta.

„Scăderea acestor riscuri va duce la o scădere a numărului de cazuri de cancer și a deceselor”.