Diverse

Povestea profesorului american din Ucraina care a scăpat de furia rușilor pentru că agenții „nu erau tocmai inteligenți”

Povestea profesorului american din Ucraina care a scăpat de furia rușilor pentru că agenții „nu erau tocmai inteligenți”

Un profesor american, care a reușit să evite să fie descoperit timp de opt luni în orașul ucrainean Herson, a declarat că a scăpat cu viață  doar pentru că forțele rusești nu erau cele mai bune și cele mai deștepte.

Timothy Morales, care preda limba engleză în Ucraina înainte de invazie, a împărtășit povestea sa cu The New York Times și anume că s-a ascuns de teama a ceea i-ar fi făcut rușii unui american.

Herson a fost primul oraș important capturat de Rusia, încă în primele zile ale războiului. Oficialii au ordonat retragerea din oraș la începutul acestei luni, marcând unul dintre cele mai mari eșecuri rusești de până acum. Forțele ucrainene au reintrat în oraș săptămâna trecută, după ce Rusia și-a încheiat retragerea.

Profesorul Morales a declarat pentru New York Times că s-a ascuns de soldații ruși și de poliția secretă, inclusiv de agenția succesoare a KGB-ului, FSB, pe toată durata ocupației. El a rămas în mare parte în interior, plimbându-se între apartamentul său și cel al fostei sale soții, iar în primele două luni nu a ieșit decât până într-o curte din apropiere.

În septembrie, după multe luni în care s-a ascuns, o patrulă FSB a apărut pentru a-l interoga, a declarat Morales. Vorbind în rusa sa imperfectă, a spus că se numește Timothy Joseph și că este irlandez, dar că își pierduse pașaportul. Un vecin chiar a susținut povestea sa în fața ofițerilor.

El a descris interacțiunea cu FSB ca fiind „punctul culminant” al experienței sale în clandestinitate și a adăugat că a scăpat doar pentru că agenții „nu erau tocmai inteligenți”.

Morales a mai spus că a văzut cum soldații ruși deveneau din ce în ce „mai dezordonați și zăpăciți” înainte de retragere. El a sărbătorit retragerea, dar a spus că acum intenționează să părăsească orașul.

Anchetatorii au găsit semne de atrocități comise de soldații ruși în Herson, parte a unui model îngrijorător de descoperiri care urmează retragerii forțelor rusești.

În ciuda încercărilor Rusiei de a absorbi Hersonul, forțând locuitorii să vorbească în limba rusă și interzicând cântecele naționale ucrainene, rezistența a rămas, iar retragerea forțelor rusești a stârnit un val de sărbători pe străzi.