Culinar

Prăjitura Sfântului Ioan, desertul pe care-l veți mânca până la ultima bucățică. Se pregătește de ziua Sfântului Ion

Prăjitura Sfântului Ioan, desertul pe care-l veți mânca până la ultima bucățică. Se pregătește de ziua Sfântului Ion

Ziua Sfântului Ioan a fost din cele mai vechi mult așteptată de toți credincioșii care, după slujbă, se delectează cu cele mai bune preparate culinare.

Unul dintre cele mai gustoase deserturi este prăjitura Sfântului Ioan, originară din Spania. Pentru a prepara acest deliciu aveți nevoie de următoarele ingrediente: patru căni cu făină, o jumatate de cană cu lapte, doua pliculețe cu drojdie.

Vă mai trebuie și două treimi de cana cu apă, două ouă, jumătate de cană cu zahăr, un vârf de sare, coaja unei lămâi, o jumătate de lingură cu scorțișoară, patru linguri cu unt fără sare, un sfert de lingură cu ulei, un albuș de ou, mai multe feluri de fructe, respectiv portocale, cireșe, nuci.

Mod de preparare

Pentru început, tapetați tava în care urmează să coaceți plăcinta cu hârtie de copt și puneți deoparte. Dizolvați drojdia în lapte folosind un vas de sticlă și topiți untul. Așezați făina într-un vas mai mare, pentru a putea amestecacu mixerul.

Faceți o gaură în mijloc și adăugați ouăle, apoi zahărul, amestecul de lapte și drojdie, coaja de lămâie, sare și scorțișoară. Amestecați și puneți uleiul și untul topit.

Se introduce la cuptor până devină maronie

Se va forma o bilă, care va fi acoperită cu un prosop. Se lasă la loc cald până când veți observa că începe să crească. Lăsați cuptorul să se încălzească la 170 de grade. Puneți în tavă aluatul crescut și dați-I o formă ovală. Bateți albușul și ungeți coca pe deasupra.

Preparatul se decorează cu fructe confiate, iar deasupra se adaugă zahăr. Se va introduce la cuptor. Prăjitura Sfântului Ioan este gata atunci când va deveni maronie. Este pur și simplu delicioasă, se prepară ușor și va fi cu siguranță o surpriză pentru toți iubitorii de dulciuri. Odată cu Sfântul Ioan se vor încheia sărbătorile de iarnă.