Diverse

Premieră: cu o voință fantastică, Alex și Răzvan au ajuns pe vârful Aconcagua, dar nu l-au putut vedea. Realizarea lor e imensă

Premieră: cu o voință fantastică, Alex și Răzvan au ajuns pe vârful Aconcagua, dar nu l-au putut vedea. Realizarea lor e imensă
b1tv.ro

Doi tineri nevăzători din Cluj, România, au ajuns pe unul din cele mai înalte vârfuri ale celor 7 continente ale lumii. Este o premieră românească. Cu o voință fantastică, Alex și Răzvan au ajuns pe vârful muntelui Aconcagua, dar nu l-au putut vedea. Realizarea lor este însă imensă.

Răzvan Nedu vede aproximativ 1%, Alex Benchea este nevăzător

Potrivit unui comunicat transmis în data de 21.12.2022 de către clubul Climb Again,  „Răzvan Nedu şi Alex Benchea, cei doi sportivi Climb Again care împreună văd aproximativ 1%, au ajuns pe Vârful Aconcagua, 6.962 metri. Ascensiunea lor este o premieră pentru România. Proiectul 7 summits Climb Again numără acum 3 din cele mai înalte vârfuri ale celor 7 continente ale lumii: Elbrus, Kilimanjaro şi Aconcagua. Răzvan Nedu care vede aproximativ 1% şi Alex Benchea (nevăzător), sportivi Climb Again, membri ai Lotului Naţional de Paraclimbing şi instructori de escaladă pentru copiii cu dizabilităţi ai programelor de terapie Climb Again, au reuşit să escaladeze Vârful Aconcagua, 6. 962 metri, cel mai înalt vârf al continentului american”.

Atingerea celor mai înalte vârfuri montane din lume, un proiect al clubului Climb Again

Ascensiunea unor sportivi nevăzători români pe Aconcagua este o premieră pentru România şi o realizare importantă pentru centrul Climb Again a cărui misiune dedicată este terapia prin escaladă pentru copiii cu dizabilităţi fizice şi mentale, precum şi dezvoltarea încrederii acestora în forţele proprii.

În comunicat se mai arată  următoarele: „După reuşitele înregistrate pe munţii Kilimanjaro (2019) şi Elbrus (2021), Alex şi Răzvan au purtat, în premieră pentru România, tricolorul pe acoperişul Americii de Sud, Aconcagua devenind astfel al treilea vârf cucerit din proiectul 7 summits, escaladarea celor mai înalte 7 vârfuri ale celor 7 continente ale lumii. Cei doi sportivi ai Lotului Naţional de Paraclimbing au fost însoţiţi de alpiniştii Teofil Vlad, Anca Mihuţescu, precum şi de ghidul argentinian Pablo Tapia. Ruta expediţiei s-a desfăşurat sub forma unui circuit numit Aconcagua 360. S-a pornit din tabăra de bază Plaza de Argentina (4.200 m), iar coborârea s-a efectuat prin partea opusă a muntelui, prin Plaza de Mullas (4.300 m). Pentru a obţine o aclimatizare corectă, echipa a urcat muntele lent, instalându-şi tabere la înălţimi tot mai mari (4.900 m, 5.400 m şi 5.900 m) şi revenind de două ori la tabăra de bază Plaza de Argentina”.

Pe scurt, despre Alex Benchea

Tânărul Alex Benchea are 23 de ani. S-a născut fără vedere, într-o familie cu 6 frați, printre care și un frate geamăn. Alex a plecat la școală când avea 6 ani, iar acum este student la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca. Prin tot ceea ce face, Alex este un symbol și i se spune „alpinistul cu ochii albi”.

Alex Benchea a fost primul român nevăzător care a ajuns pe vârful Kilimanjaro.

„Nu cred că vârful în sine contează, ci să ai un obiectiv, un ţel care să te ajute să evoluezi în viaţă”

„Aconcagua a fost în primul rând o muncă şi un succes de echipă. A fost cea mai lungă şi cea mai complexă ascensiune de până acum, iar circuitul 360 a necesitat mai multă logistică şi pregătire. Mi-a plăcut un lucru pe care l-a spus Teo, ghidul şi prietenul nostru în această expediţie, şi anume că, în primul rând, contează prestanţa, adică să facem lucrurile cât mai bine, iar mai apoi vârful. Pentru mine, cele mai dificile momente s-au derulat între tabăra 1 şi tabăra 2 unde m-am luptat cu o insuficienţă respiratorie, cu frigul din ziua vârfului, iar mai apoi, coborârea. Acum, la final, pot spune că nu cred că vârful în sine contează, ci să ai un obiectiv, un ţel care să te ajute să evoluezi în viaţă”, a declarat Alex Benchea.

Pe scurt, despre Răzvan Nedu

Cel de-al doilea tânăr nevăzător ,care a escaladat Aconcagua, este Răzvan Nedu în vârstă de 25 ani. El este căpitanul Lotului Naţional de Paraclimbing, vicecampion mondial la paraclimbing şi instructor de escaladă la Centrul Climb Again.

Răzvan Nedu/ FOTO specialarad.ro

Climb Again oferă o șansă la o viață normală copiilor și tinerilor cu nevoi speciale

Potrivit climbagain.ro, Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă.

Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități:

  • deficiență de vedere,
  • de auz,
  • tulburare de spectru autist,
  • tulburări neuromotorii,
  • deficiențe asociate.