Actual International

Operație inedită. Un chirurg a scos o grenadă neexplodată din pieptul unui soldat

Operație inedită. Un chirurg a scos o grenadă neexplodată din pieptul unui soldat
Infoactual/arhiva

Pe măsură ce războiul din Ucraina se intensifică, la fel se întâmplă și cu victimele, cel mai recent fiind un soldat din pieptul căruia un chirurg a scos o grenadă ”vie”, adică neexplodată.

Operație inedită. Un chirurg a scos o grenadă neexplodată din pieptul unui soldat. Foto

Un raport al armatei ucrainene a precizat marți, 10 ianuarie 2023, că medicul chirurg a îndepărtat dispozitivul sub tensiune într-o operațiune delicată care ar fi putut duce la o explozie în orice moment.

Chirurgul Andriy Verba a declarat că operația, care a fost efectuată fără electrocoagulare pentru a opri sângerarea, a fost un succes, iar soldatul se recuperează în prezent și primește tratament suplimentar.

Imaginile cu raze X publicate de armată arată dispozitivul despre care se crede că ar fi o grenadă VOG.

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Mailar, a declarat pe canalul său Telegram că „Nu orice rană la inimă este fatală!”

Nu s-a precizat unde lupta soldatul sau unde a avut loc operațiunea.

Ucraina a fost nevoită să țină secret locul unde se află unitățile medicale după ce a acuzat forțele rusești că le vizează în mod deliberat, o acuzație susținută de serviciile de informații militare occidentale.

Vestea operației uimitoare vine în aceeași zi în care Grupul Wagner și președintele ucrainean Volodimir Zelenski spun că în Soledar au avut loc lupte violente. Se spune că zona ar fi plină de cadavre, existând rapoarte potrivit cărora trupele rusești pur și simplu calcă peste morții lor pentru a-și continua înaintarea.

Soldatul din pieptul căruia un chirurg a scos o grenadă vie se pare că este unul dintre cei norocoși, dacă se poate spune așa, în condițiile în care un consilier prezidențial ucrainean a estimat pierderile forțelor armate între 10 și 13.000 de soldați.

Ce este grenada. Aceasta este un proiectil ușor, amorsat voluntar (spre deosebire de mină), care se aruncă cu mâna sau cu un dispozitiv special. Este formată dintr-un corp metalic și o încărcătură explozivă. La declanșarea explozibilului, corpul metalic se sparge de a lungul liniilor tăiate pe el în bucăți mici care devin proiectile gloanțe șrapnel. Originea cuvântului grenadă se găsește în limba spaniolă, termenul fiind derivat din ”granada (rodie)” datorită asemănării dintre șrapnel și semințele acestui fruct.