Social

Președintele Casei Naționale de Pensii anunță creșterea pensiilor: „recalcularea urmărește eliminarea inechităților din sistem”

daniel baciu

Într-un interviu acordat Antena 3, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii anunță creșterea pensiilor, după ce va avea loc procesul de recalculare. Potrivit acestuia, românii care au același stagiu de cotizare trebuie să aibă aceeași pensie, iar „cel care are pensia inferioară trebuie adus la nivelul pensiei superioare”.

Președintele Casei Naționale de Pensii anunță creșterea pensiilor: „recalcularea urmărește eliminarea inechităților din sistem”

Daniel Baciu anunță rezolvarea problemelor în ceea ce privește diferențele de pensie, după ce au fost făcute anterior calcule greșite. Acesta își dorește să elimine astfel inechitățile din sistem:

”Recalcularea urmărește eliminarea inechităților din sistem. Ele nu există pentru că au fost făcute calcule greșite de colegii mei. Sunt dosare de 20-30 de ani când legislația era alta la momentul respectiv. Adică acel număr de puncte se raporta la alt stagiu de cotizare care este în prezent. Acestea sunt neechitățile pe care noi trebuie să le corectăm, în sensul că aceeași persoană care a ieșit la pensie acum 20 de ani și are același stagiu de cotizare trebuie să aibă aceeași pensie cu unul ca el. În sensul că cel care are pensia inferioară trebuie adus la nivelul pensiei superioare. Dacă există același număr total de puncte, adică omul a avut același stagiu de cotizare și a avut aceeași remunerație de-a lungul a 20-30 ani, trebuie să aibă aceeași pensie. Adică la aceeași contributivitate, trebuie să avem același cuantum în plată”, a explicat preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, în exclusivitate la Antena 3.

În interviul acordat, președintele Casei de Pensii a menționat că diferențele pot fi de câteva sute de lei, dând exemplul a doi pensionari, tapițeri de profesie, dintre care unul avea 2000 de lei, altul avea 2200 de lei. Recalcularea își propune ca cele două persoane să aibă aceeași pensie, și anume 2200 lei:

”Evident că da. Dacă au același număr de puncte. De fapt, asta urmărim indiferent de anul pensionarii, la contributivitate egală trebuie să avem pensii egale”, a completat Daniel Baciu.

Stagiul de cotizare și numărul de puncte realizat de beneficiar, metodele prin care sunt evaluate și recalculate pensiile

Daniel Baciu spune că la evaluarea și recalcularea pensiilor sunt foarte importante stagiul de cotizare și numărul de puncte realizat de beneficiar:

”La nivel național, am trecut de 2,3 milioane de dosare evaluate. Noi urmărim în principal două lucruri importante. În primul rând, noi trebuie să introducem aceste dosare într-un format electronic nou, practic trebuie să digitalizăm toate aceste dosare”, a explict șeful Casei de Pensii, sâmbătă, la Antena 3.