Economic

Președintele Iohannis: „Plata ratelor va fi suspendată 9 luni”

Președintele Iohannis: „Plata ratelor va fi suspendată 9 luni”. Președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Ludovic Orban s-au întâlnit miercuri după-amiaza pentru a discuta despre ultimele evoluții ale luptei contra pandemiei cu noul coronavirus originar din China.

Klaus Iohannis a confirmat că plata ratelor bancare va fi suspendată la cerere în următoarele 9 luni. Președintele a vorbit și de o rectificare bugetară de urgență pentru suplimentarea bugetului Sănătății și pentru plata șomajului tehnic de către stat.

„Am discutat despre starea economiei românești în această perioadă de criză, despre protecția socială a românilor și despre finanțele publice. La nivelul Guvernului există foarte multe proiecte foarte bune și dorință ca firmele și oamenii să treacă cât mai bine peste criză.

Am înțeles că și românii, și firmele, au probleme foarte mari. Dorim să venim cu măsuri de sprijin, pentru a nu sacrifica mai mult decât este absolut necesar. Dragii mei, criza se va termina la un moment dat, România trebuie să fie în stare să repornească imediat economia.

Prima și cea mai importantă măsură: se conturează o rectificare bugetară extraordinară, pe două paliere – pentru a aloca mai mulți bani pentru sănătate, care este o prioritate. A doua chestiune se referă la oamenii care nu mai pot merge la serviciu. E nevoie de bani pentru a-i susține prin plata șomajului tehnic.

Guvernul este pregătit să dea mâine ordonanță de urgență penru amânarea plății ratelor la bancă. Măsura va fi valabilă și pentru persoane, și pentru firme, până la sfârșitul anului. Sunt convins că până atunci economia va reporni”, a declarat președintele Klaus Iohannis.