Economic

Președintele Lukoil, primele declarații după ce a renunțat la conducerea firmei: „compania se poate dezvolta în liniște”

alekperov

Lukoil a anunțat demisia lui Vagit Alekperov din funcția de președinte al companiei și membru al consiliului de administrație pe 21 aprilie, iar un nou președinte al companiei va fi ales pe 30 mai. Au existat numeroase zvonuri cu privire la motivele plecării acestuia, iar în cele din urmă, Alekperov a făcut publice motivele din spatele deciziei sale.

Președintele Lukoil, primele declarații după ce a renunțat la conducerea firmei: „compania se poate dezvolta în liniște”

Se pare că sancțiunile impuse de Marea Britanie și Australia au reprezentat motivele pentru care Vagit Alekperov și- a dat demisia din funcția de președinte Lukoil:

„Toată lumea știe că mi s-au impus sancțiuni personale, din partea statelor britanic și australian. Acest lucru îngreunează dezvoltarea companiei. Sancțiunile nu se aplică firmei Lukoil în sine, mă privesc pe mine personal. Prin urmare, am decis să mă distanțez de activitățile companiei. Astăzi nu mai sunt membru al consiliului de administrație, nu mai sunt președinte, nu sunt membru al board-ului de directori. Prin urmare, astăzi, compania nu are nicio legătură cu mine. Nu dețin un pachet de control, deci compania poate se dezvolta în liniște”, potrivit postului de televiziune Rossiya-24, și preluat de economica.net.

Primele sancțiuni la adresa sa au apărut pe data de 8 aprilie, din partea Australiei, iar ulterior, Marea Britanie l-a inclus pe omul de afaceri într-o listă similară.

”Prin conducerea companiei Lukoil, Alekperov continuă să obțină un beneficiu de la și/sau să sprijine în continuare guvernul Rusiei”, se arată în documentul respectiv prin care a fost sancționat miliardarul.

În afară de Lukoil, Alekperov are o afacere și în Belarus. El deține unul dintre cei mai mari comercianți privați de petrol implicați în furnizarea, rafinarea și exportul de petrol, precum și cea mai mare rețea privată de benzinării.

Alekperov a mai menționat că nu părăsește Rusia și va continua să fie implicat în proiecte sociale și de caritate.

„Sunt rus, sunt patriot al țării mele, nu am de gând să părăsesc țara, am multe planuri, care privesc dezvoltarea de proiecte sociale. Iubesc orașele noastre din nord. Voi continua să dezvolt orașul Kogalym și alte orașe din nord. Am făcut multe acolo. Am multe investiții personale în proiecte sociale în acele orașe, am un muzeu minunat pe care îl poți vedea, iubesc arta. Voi continua să fiu implicat în proiecte sociale și de caritate”, a spus omul de afaceri.

Alekperov a condus Lukoil timp de 29 de ani, de când compania a fost fondată, în 1993

Al 10-lea cel mai bogat om din Rusia, miliardarul Vagit Alekperov în vârstă de 71 de ani are o avere estimată la 10.5 miliarde de dolari, potrivit publicației Forbes. Omul de afaceri a cerut public încetarea războiului din Ucraina.

Lukoil deține în România rafinăria Petrotel Ploiești, a treia din țară în termeni de capacitate de rafinare, și o rețea de distribuție a carburanților de peste 300 de stații. Compania mai are concesionat, împreună cu firma românească de stat Romgaz, un perimetru din Marea Neagră, Trident.