International

Miliardar rus anti-război, supus sancțiunilor britanice, a demisionat. Lovitură dată Lukoil

Miliardar rus anti-război, supus sancțiunilor britanice, a demisionat. Lovitură dată Lukoil

La începutul lunii martie, Vagit Alekperov, președintele celui de al doilea mare producător de petrol din Rusia solicita încheierea ofensivei rusești în Ucraina, iar în urmă cu o săptămână, numele său se regăsea pe lista personalităților rusești sancționate de către Occident.

Miliardar rus anti-război, supus sancțiunilor britanice, a demisionat. Lovitură dată Lukoil

Vagit Alekperov a demisionat anticipat din funcţia de membru al consiliului director şi preşedinte Lukoil. Miliardarul și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește războiul din Ucraina, și chiar a lansat un apel pentru oprirea imediată a ofensivei:

„Preşedintele Consiliului de Administraţie al Lukoil, Vagit Alekperov, a informat compania despre decizia sa de a demisiona din funcţia de membru al consiliului director şi preşedinte”, a anunţat al doilea mare producător de petrol din Rusia într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

În vârstă de 71 de ani, Alekperov conducea Lukoil din 1993 şi la data de 31 martie 2022 deţinea 3,12% din acţiunile companiei, la care se adaugă un alt pachet de 5,43% din acţiunile Lukoil prin intermediul unor trusturi şi fonduri mutuale.

Cu o avere de 10,5 miliarde de dolari, Vagit Alekperov este al 10-lea cel mai bogat om din Rusia, potrivit revistei Forbes.

Nu se cunosc motivele pentru care Alekperov a demisionat din funcție

Vagit Alekperov, primul președinte al unui grup energetic din Rusia care a demisionat.

Anunţul vine la o săptămână după ce miliardarul a fost plasat pe lista personalităţilor ruseşti sancţionate de Marea Britanie. Numeroşi oligarhi şi înalţi oficiali ruşi au fost sancţionaţi de ţările occidentale, iar averile lor a fost îngheţate însă Vagit Alekperov este primul preşedinte al unui grup energetic din Rusia care a demisionat.

În noaptea de miercuri 20/21 aprilie a avut loc un protest Greenpeace la rafinăria Lukoil din Ploiești

Noaptea trecută, un protest organizat de Greenpeace la Ploiești a vizat importurile României de petrol, gaze și cărbune din Rusia.

Pe turnurile rafinăriei Lukoil din Ploieşti au fost proiectate chipul lui Vladimir Putin şi mai multe mesaje anti-război.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.