Diverse

Președintele Macron nu cedează, deși milioane de muncitori din Franța fac grevă din cauza reformei pensiilor

Președintele Macron nu cedează, deși milioane de muncitori din Franța fac grevă din cauza reformei pensiilor

Parisul era sub asediul violenței joi seara, la o oră târzie. Zeci de mii de muncitori francezi erau încă în stradă pentru a protesta împotriva reformei pensiilor – reformă planificată de președintele Emmanuel Macron.

Între un milion și două milioane și jumătate de greviști au participat, în funcție de sursa în care vă încredeți mai tare. Totuși ceea ce nu se contestă este că cei care au participat resping ideea de a majora vârsta minimă de pensionare de la 62 la 64 de ani.

„Mobilizarea de astăzi reflectă opoziția masivă, cred că aproape 80% din oameni sunt împotriva acestui lucru, în special în rândul celor mai tineri”, a declarat Philippe Martinez, șeful sindicatului CGT. „Așadar, mobilizarea de astăzi reflectă opoziția cetățenilor acestei țări față de această reformă”, a adăugat Martinez.

Murielle Guilbert, co-delegat general al sindicatului Solidaires, a declarat: „Trebuie să repunem lucrurile pe masă și asta înseamnă o altă distribuție a bogăției. Există modalități de a finanța serviciile publice și protecția socială, doar că Macron nu vrea să vorbească despre asta, iar acesta este miezul problemei”.

Greva națională a umbrit vizita lui Macron la Barcelona – călătorie pe care a făcut-o pentru discuții cu premierul spaniol, Pedro Sanchez.

„Este o reformă care a fost prezentată în mod democratic, care a fost validată”, a explicat Macron când a fost întrebat de un jurnalist despre acest subiect la o conferință de presă comună cu Sanchez, „și este o reformă care este corectă și responsabilă”.

Președintele Macron își apără planurile, subliniind că acestea au fost o promisiune din manifestul său în baza căruia a fost ales în 2017.

Există un anumit sprijin pentru ele, dar greva generalizată de joi arată că există, de asemenea, o opoziție considerabilă din partea celor care consideră că reformele sunt nedrepte.