International

Multe întrebări după presupusa moarte a lui Prigojin! Răspunsurile sunt doar la Putin

prigojin putin sursă foto: antena3.ro
sursă foto: antena3.ro

Când Evgheni Prigojin și trupele sale Wagner și-au lansat revolta în urmă cu două luni, Vladimir Putin și-a exprimat mai mult decât clar gândurile. El a calificat-o drept „trădare” și un „cuțit în spatele” Rusiei. El a promis că făptașii vor fi pedepsiți. Când s-a ajuns la o înțelegere între Prigojin și Kremlin pentru a pune capăt revoltei, când toate acuzațiile împotriva fondatorului Wagner și a luptătorilor săi au fost retrase, în ciuda faptului că militari ruși au fost uciși în timpul insurecției tulburi, dar scurte.

Aceasta l-a făcut pe președintele Putin să pară slab. Comentând compromisul convenit (încetarea revoltei în schimbul imunității față de urmărirea penală), un ziar rusesc a comentat: „Acest tip de compromis se face în mod normal cu adversarii politici. Niciodată cu criminali și teroriști. Înseamnă asta că ar trebui să-l privim acum pe Prigojin ca pe o figură politică?”.

Schimbarea

La exact două luni de atunci, se presupune că Prigojin a murit după ce avionul său privat s-a prăbușit și a explodat pe un câmp. Comandantul Wagner, Dmitri Utkin, se afla la bordul aceluiași avion. Elita rusă nu va vărsa prea multe lacrimi după dispariția anunțată a lui Prigojin. Acest lucru este valabil pentru conducerea militară a Rusiei, pe care Prigojin a condamnat-o public și vocal și pentru care a cerut să fie demis. Șeful Wagner a susținut că așa-numitul „Marș al dreptății” (eufemismul său pentru insurecție) nu a vizat Kremlinul, ci a fost îndreptat împotriva ministrului apărării, Serghei Șoigu, și a șefului Statului Major General, Valeri Gerasimov.

În realitate, revolta lui Wagner a fost o provocare directă la adresa autorității președintelui Putin și a reprezentat 24 de ore umilitoare pentru Kremlin. Însuși Putin a subliniat că statul rus l-a finanțat pe Wagner. În mod clar, banii nu au cumpărat loialitatea. Dacă acesta a fost un act de răzbunare din partea celor de la putere, acest lucru trimite două mesaje clare către loialiștii domnului Prigojin și către oricine altcineva din Rusia care ar fi putut avea în vedere rezistența armată: Nu încercați! Uitați-vă ce se întâmplă cu cei care o fac!

Martirul

Dar ce se întâmplă dacă dl Prigojin devine un martir? Ce se întâmplă dacă cei care i-au jurat loialitate și care sunt luptători bine antrenați cheamă la propriile lor acte de răzbunare? Grey Zone, un canal Telegram legat de Wagner, a dat vina pe „trădătorii ruși” pentru moartea anunțată a lui Prigojin. Nu a clarificat cine crede că sunt acei trădători și care va fi răspunsul lui Wagner.

Dacă acest accident a fost un joc murdar, acest lucru nu va fi o surpriză pentru mulți din Rusia. Încă de la revoltă au existat speculații febrile cu privire la soarta lui Prigojin, cu privire la faptul dacă acțiunile sale vor fi într-adevăr iertate. Trebuie să fi știut acest lucru. Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, în timp ce se plimba cu avionul său privat, este clar că nu a considerat călătoriile cu avionul ca fiind un pericol. Poate că el credea că este prea puternic, o figură prea importantă în Rusia de astăzi pentru a fi eliminat?, notează BBC.