International

Cine va prelua puterea după moartea lui Vladimir Putin? Trei decenii pe „tronul” Rusiei

vladimir putin (Sursă foto: pbs.org)
sursa foto: arhiva companiei

În perioada 15-17 martie, Rusia organizează alegerile prezidențiale, în care Vladimir Putin este așteptat să câștige în mod categoric. Dacă va fi reales, acesta ar fi al cincilea său mandat ca președinte al Rusiei. Astfel, s-ar marca și cel de-al treilea deceniu complet în calitate de lider suprem al țării.

Anumite voci din Rusia sugerează că cariera politică a lui Putin a atins un stadiu similar cu cel al unui președinte pe viață. Cu toate acestea, realegerea sa pune în evidență o dilemă pentru viitoarea stabilitate politică a Rusiei: președintele și cercurile sale de putere nu au făcut nicio pregătire evidentă pentru o eră post-Putin.

Ce se va întâmpla după moartea lui Vladimir Putin?

Cu toate acestea, acest lucru nu pare să fie o prioritate imediată pentru Putin și liderii Kremlinului, potrivit CNN. Putin și-a consolidat deja reputația ca fiind cel mai longeviv lider al Rusiei de la dictatorul sovietic Iosif Stalin încoace. În 2020, au fost introduse modificări constituționale care ar permite lui Putin să rămână la putere până în 2036. În plus, chiar înainte ca Putin să-și anunțe candidatura, Kremlinul a transmis clar că nu se anticipează alternative la sistemul său de conducere personalistă.

„Dacă presupunem că președintele candidează, atunci este evident că nu poate exista o competiție reală pentru funcția de președinte în această etapă actuală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că Putin „se bucură de sprijinul absolut al populației”.

La vârsta de 71 de ani, Putin nu pare să se grăbească să identifice un succesor. Cu toate acestea, unii observatori de la Kremlin indică faptul că realegerea lui Putin evidențiază fragilitatea sistemului construit în ultimele două decenii sub conducerea sa. Sistemul este vulnerabil la un șoc major, cum ar fi boala sau decesul liderului de vârf, conform analizei jurnaliștilor americani.

Cu privire la succesiunea de la Putin, Rusia are un sistem constituțional care prevede o succesiune ordonată. În cazul decesului sau incapacității lui Putin în timpul mandatului, puterile sale vor fi preluate temporar de către președintele guvernului. Actualmente, funcția este deținută de prim-ministrul Mihail Mișuștin.

Liderul suprem

Cu toate acestea, în practică, analiștii indică faptul că Putin domină un sistem în care el este arbitru suprem al disputelor dintre facțiunile elitei. Spre deosebire de sistemul sovietic, care avea un Birou Politic bazat pe consens și care stabilea un mecanism relativ stabil pentru transferul de putere, unii observatori compară cercul intim al lui Putin cu un fel de Birou Politic 2.0. Acest cerc ar putea gestiona o posibilă succesiune.

În trecut, Rusia a avut un precedent de predare a puterii unui succesor de încredere. Așa s-a întâmplat în 2008, când Putin a transferat temporar puterea lui Dmitri Medvedev, un politician ales de el. Totuși, Medvedev a păstrat doar rolul ceremonial. În timp ce Putin a rămas puterea reală din spatele tronului, reușind să câștige un al treilea mandat în 2012. Putin a reușit să modifice limitele mandatelor prezidențiale prin referendumul constituțional din 2020, potrivit CNN.