International

Vladimir Putin a promulgat o lege controversată. Confiscarea averilor

Vladimir Putin Sursa foto: dreamstime.com
sursa foto: arhiva companiei

Vladimir Putin a semnat o lege privind confiscarea banilor și bunurilor persoanelor găsite vinovate de diseminarea de „informații false” despre armata rusă. Aceasta reprezintă o nouă măsură a Kremlinului împotriva criticilor.

Criticile la adresa armatei au fost declarate ilegale de către Moscova imediat după invazia Ucrainei la 24 februarie 2022. Legea, votată în ianuarie de Duma de Stat și în februarie de Consiliul Federației, oferă posibilitatea confiscării banilor și fondurilor folosite sau destinate finanțării de activități „criminale”, termeni vagi în legislație. De asemenea, legea permite justiției să retragă distincții onorifice de stat acordate celor găsiți vinovați de „informații false”.

Președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a declarat că această lege va permite „pedepsirea trădătorilor” care acționează împotriva țării lor. Conform noii legi, difuzarea de „informații false” despre armata rusă poate fi pedepsită cu închisoare până la 15 ani. Sute de ruși au fost condamnați în ultimii doi ani pe baza acestui articol al Codului Penal rus, potrivit Agerpres.