Social

Prețul rovinietei va crește de șase ori! Când intră în vigoare noua lege

Rovinieta, sursa foto jurnalul.ro
Rovinieta, sursa foto jurnalul.ro

Prețul rovinietei ar urma să crească de șase ori față de valoarea actuală, conform unei propuneri revizuite publicate de Ministerul Transporturilor. În plus, s-a arătat că taxa de drum ar urma să crească treptat și să fie plătită în funcție de distanța parcursă.

Ca urmare, transportatorii ar trebui să plătească o taxă anuală de aproape 7.000 de euro. Restul populației din România ar urma, de asemenea, să vadă aceste creșteri semnificative.

Un nou val semnificativ de creșteri de prețuri ne va lovi în viitorul apropiat, precum și creșteri ale costului mărfurilor pe care transportatorii le transportă cu vehiculele lor.

Impactul noii taxe de drum asupra noastră

Ministerul Transporturilor a propus o nouă lege care îi va obliga pe transportatorii rutieri să plătească o taxă anuală numită TollRo începând cu 2026. Noua taxă va fi percepută în funcție de timpul petrecut în imobilizare, de clasa de emisii poluante și de distanța parcursă.

Potrivit unei simulări efectuate de Ministerul Transporturilor, suma pe care ar trebui să o plătească angajații din transportul de marfă ar putea fi de până la șase ori mai mare decât taxa de drum actuală.

În prezent, un transportator plătește în jur de 1.210 euro pentru taxa de trecere pe rutele publice. Conform creșterilor de prețuri preconizate de guvern, acest grup de șoferi ar putea fi nevoit să plătească până la 7 050 de euro pe an până în 2026.

Cu toate acestea, se anticipează că prețul rovinietei va continua să crească până în 2035, când ar urma să ajungă la 16. 275 de euro.

Scumpirile vor afecta cetățenii

„Dacă mişcăm o marfă aproximativ 400 de km pe categorie de 20 de tone, va costa doi euro în plus pe kilogram, cel puţin aşa, în viziunea mea. Concurenţa e foarte mare. Sută la sută, transferul de cost se va duce la consum final. Vorbesc de produsele de larg consum, de alimente, în special”, atrage atenţia Doru Hurasciuc, directorul unei firme de transporturi.

Transportatorii amenință cu proteste ca răspuns la această creștere a taxei de drum dacă nu se renunță la noua lege.

„De data asta noi nu glumim. Ne pare rău, e bine că ne aude Guvernul astăzi. Ne cerem scuze că n-am mai făcut proteste în ultimii doi ani de zile, n-am cerut scăderea tarifelor, scăderea subvenţiilor, n-am cerut bani de la stat, nimic. L-am rugat pe domnul Boloş, a spus că va renegocia acest jalon la Bruxelles. Vedem că nu s-a renegociat şi ne-am trezit azi, că mâine deja este în subcomisie şi după va ajunge la Parlament”, a spus Vasile Stefanescu, preşedinte Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), potrivit Antena 3.

Conform etapei PNRR, noua taxă TollRo ar urma să înceapă să se aplice de la 1 ianuarie 2026.