Social

Vești bune pentru români! De la 1 iunie se elimnă această taxă

Programul Național Casa Eficientă Energetic 12.500 de lei Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto Antena 3 CNN

Taxa de trecere a podului Autostrada Soarelui (A2) Fetești va fi eliminată începând cu 1 iunie 2023, potrivit unui nou decret al ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu. Această nouă propunere elimină taxa de pod de la Fetești pentru românii care călătoresc pe Autostrada Soarelui pentru a-și petrece vacanța în apropierea litoralului.

Potrivit lui Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, românii care intenționează să își petreacă vacanța de Rusalii pe litoral și circulă pe A2 nu vor mai fi obligați să plătească taxa de pod de la Fetești.

Se suspendă taxa de pod de la Fetești

Suspendarea taxei de pod de la Fetești ar urma să se aplice tuturor tipurilor de autovehicule, potrivit documentului pus la dispoziție de Ministerul Transporturilor, însă termenul limită pentru eschivarea de la plata taxei este 31 august 2023.

Prin urmare, pe toată perioada verii nu se va percepe taxă de trecere pentru utilizarea podului de la Fetești pentru a ajunge sau a pleca de pe litoral. Deficitul bugetar ar crește dacă s-ar elimina obligativitatea plății taxei de pod. Se anticipează o pierdere de 52 de milioane de lei, potrivit estimărilor autorităților.

Potrivit CNAIR, traficul a fost redirecționat pe Calea I, unde ar urma să se desfășoare pe ambele sensuri, pe perioada lucrărilor pe Calea II, sensul Constanța-București, între km 143+125 și km 148+315.

Când se termină reparațiile

Podul peste ramura Borcea a A2 se afla în construcție. Îndepărtarea și montarea parapetului pietonal, frezarea și refacerea sistemului rutier, refacerea carosabilului etc., sunt principalele lucrări care trebuie finalizate.

„Noi am sperat că undeva la sfârşitul lunii iunie puteam să îl dăm în circulaţie, pare că se duce şi în luna iulie.  Reparaţiile, eu sper să se termine până la început de august”, a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Podul Autostrăzii Soarelui peste brațul Borcea va intra în reparații pe parcursul verii, potrivit ministrului transporturilor.

Între MARISTAR COM SRL și HYDROSTOY AD a fost semnat un contract de reabilitare în valoare de aproximativ 68 de milioane de lei în 2021. Contractul va fi în vigoare timp de 24 de luni, timp în care vor fi finalizate lucrările și încă 60 de luni, timp în care se va constitui o garanție pentru lucrările finalizate.

Autostrada Soarelui sau benzinăriile din zonă sunt cele mai convenabile locații pentru plata taxei de pod de la Fetești.  Atât înainte, cât și după traversare, se acceptă plata. Ea nu poate fi însă depusă mai mult de 24 de ore mai târziu.

Indiferent de rețeaua de telefonie mobilă, puteți plăti taxa de pod trimițând un SMS la 7577. Potrivit RomâniaTV, mesajul trebuie să conțină atât numărul de înmatriculare, cât și categoria tarifară corespunzătoare, care poate varia între 1 și 4, în funcție de tipul de vehicul.

Nu trebuie decât să accesați site-ul taxadepod.ro, să introduceți tipul de vehicul, numărul de treceri și modalitatea de plată pentru a achita online taxa de trecere.