Lifestyle

Prima pasăre otrăvitoare din lume, confirmată științific: pitohuiul cu guglă

Prima pasăre otrăvitoare din lume, confirmată științific: pitohuiul cu guglă
ingeniovirtual.com

Deși populația melaneziană din Papua Noua Guinee știe de mult timp să nu se atingă de o anumită pasăre, pentru lumea occidentală, potențialul toxic al păsării a fost descoperit doar din întâmplare, în urmă cu puțin peste 30 de ani.

Cine a descoperit că pitohuiul cu glugă este cea mai otrăvitoare pasăre din lume

Aflându-se pe insula din Pacific în căutarea păsărilor paradisului, în anul 1990, ornitologul Jack Dumbacher, a prins și câțiva pitohui cu glugă, pasărea despre care este vorba.

FOTO calacademy.org

Când a încercat să scoată păsările din capcane, acestea l-au zgâriat și l-au mușcat de degete, iar el și-a dus instinctiv mâinile la gură pentru a calma durerea. Aproape imediat, Dumbacher a simțit cum îi amorțesc buzele și limba. Ulterior, timp de câteva ore, a simțit o puternică senzație de arsură. Apoi, bănuind că simptomele i-au fost cauzate de pasăre, a luat o pană de pitohui și a pus-o în gură. Amorțeala și durerea care a urmat au revenit rapid. Fără să știe, descoperise prima pasăre otrăvitoare din lume!

Potrivit Wikipedia.org tot în 1990 oamenii de știință care pregăteau pitohui cu glugă împăiați pentru expozițiile din muzee au simțit amorțeală și arsuri atunci când le-au manipulat.

Cu toate acestea, majoritatea surselor îl creditează pe Dumbacher pentru descoperirea naturii otrăvitoare a păsării.

Discutând cu localnicii din Noua Guinee despre pitohui,  Dumbacher și-a dat seama că toți știau despre toxicitatea acestei păsări, pe care o numeau „pasărea-gunoi”, deoarece emana un miros urât atunci când era gătită și era consumată doar în ultimă instanță, când nu era disponibilă nicio altă sursă de hrană.

Din dorința de a afla mai multe detalii despre pitohui și despre otrava lor, Jack Dumbacher i-a trimis câteva pene la National Institutes of Health, lui John Daly, cel mai important om de știință din lume în domeniul toxinelor naturale.

Otrava din broaștele-săgeată e aceeași cu cea identificată în corpul păsării

În anii 1960, Daly a identificat batracotoxina, otrava din broaștele-săgeată din Columbia, și, culmea a găsit aceeași familie de toxine în penele pitohuiului cu glugă.

FOTO atlas-geografic.net/wikipedia.org

Ulterior, studiile au arătat că pitohuii cu glugă stocau toxinele atât în piele și pene, cât și în oase și organe interne, deși în concentrații semnificativ mai mici. Faptul că această otravă a fost găsită în sistemul intern al păsărilor sugerează că acestea au o insensibilitate la ea.

Ce a atras atenția, totuși

S-a constatat că concentrația de batracotoxină variază foarte mult în funcție de individ, precum și din punct de vedere geografic.

Potrivit oamenilor de știință, păsările nu produc singure otrava, ci o obțin din dieta lor, mai exact din gândacii Choresine, care conțin, de asemenea, toxina.

De ce această pasăre este otrăvitoare

Motivul pentru care pitohuiul cu glugă este o pasăre otrăvitoare este, de asemenea, încă neclar. Unii oameni de știință cred că este un factor de descurajare a prădătorilor, dar există puține dovezi care să susțină această teorie.

În plus, concentrațiile de batracotoxină la pitohuiul cu glugă sunt cu aproximativ trei ordine de mărime mai mici decât la broaștele-săgeată otrăvitoare.

Cea mai plauzibilă explicație e aceea că toxina de pe pielea și penele păsărilor este concepută pentru a ține la distanță paraziții. Potrivit experimentelor, păduchii au avut tendința de a evita penele toxice ale pitohuiului cu glugă, iar cei care le-au infestat au trăit mai puțin decât păduchii din grupul de control.

Totuși, batracotoxinele nu păreau să aibă efect asupra paraziților interni.