Actual

Prima zăpadă. Când este prognozată și ce spun meteorologii

temperaturile val de aer polar ANM
Sursa foto Capital

Anotimpul rece vine cu frig și vreme posomorâtă. Dar, parcă totul este mai frumos când ninge. Românii sunt foarte curioși să afle când vom avea parte de prima zăpadă. Potrivit meteorologilor, acest moment nu este departe. Iarna bate la ușă și trebuie să ne pregătim pentru temperaturi mai scăzute și ninsoare.

Cu toții ne dorim sărbători cu zăpadă. Pentru a ne putea distra și bucura de acest fenomen alături de familie. Dar, schimbările bruște ale vremii s-ar putea să ne lase fără această bucurie.

Prima zăpadă la nivelul țării

Iarna va sosi oficial în România, în mai puțin de o lună. Iubitorii de zăpadă așteaptă deja prima ninsoare. Meteorologii tocmai au dezvăluit o revizuire a previziunilor. Inițial, ar fi trebuit să avem parte de un final de toamnă cu zăpadă. Dar, vremea se schimbă brusc, iar meteorologii au revizuit aceste predicții.

Au fost mai multe zile cu zăpadă în România, pe măsură ce toamna se apropie de final. Ninsorile s-au acumulat doar în regiunile de munte înalte, așa cum s-a prognozat. Doar pe creste am avut parte de ninsori abundente la mijlocul lunii octombrie. Zăpadă de  aproape 15 cm s-a format la Bâlea Lac. Dar, oamenii așteaptă să știe când se vor bucura de o ninsoare în oraș.

Luna februarie, plină de zăpadă

ANM a precizat, la sfârșitul lunii trecute, că în luna februarie vor fi ninsori semnificative și în zonele joase de relief. Perspectivele par să se fi schimbat între timp. Încă nu se știe o direcție clară legată de prima ninsoare, fiind vorba de o schimbare bruscă a vremii. „Prima zăpadă este posibilă abia după luna decembrie.” a transmis ANM .

În prezent, specialiștii prognozează că în primele două săptămâni din noiembrie 2023 temperaturile vor fi mult peste medie. În schimb, vor fi perioade cu precipitații intense. Astfel, valorile termice ridicate ne aduc ploi în schimbul ninsorilor.

Temperaturi record în noiembrie

Se pare că luna aceasta va aduce schimbări semnificative. Noiembrie va veni cu temperaturi extrem de calde. În această lună vom avea parte de o vreme frumoasă, care nu se află în normalul perioadei. În această săptămână, vom avea parte de o vreme anormal de caldă. ANM a anunțat că joi vom avea parte de o ușoară răcire. Temperaturile vor scădea puțin. Dar, de vineri ne întoarcem la valori termice peste limitele perioadei din calendar.

„Pentru zilele următoare se preconizează în continuare vreme anormal de caldă. Joi va fi o mică scădere, undeva spre 19 grade Celsius, în condițiile în care traversează ploile țara, după care temperaturile vor reveni la cele foarte ridicate.” a spus meteorologul Simona Căpşună.

Se pare că întreaga lună ne va aduce temperaturi record pentru un final de toamnă. „Și așa vom continua aproape întreaga lună noiembrie. Cel puțin primele două săptămâni vor fi cu mult peste cele normale”, a spus meteorologul, conform Fanatik .