Diverse

Primarul care a făcut afaceri cu mâncarea copiilor s-a trezit cu mascații peste el. Percheziții de amploare chiar și în primărie

Primarul care a făcut afaceri cu mâncarea copiilor s-a trezit cu mascații peste el. Percheziții de amploare chiar și în primărie

Noi probleme cu legea pentru edilul orașului Mărășești! Mascații au luat cu asalt sediul primăriei, dar și ale câtorva firme din localitate.

Primarul care a făcut afaceri cu mâncarea copiilor s-a trezit cu mascații peste el. Percheziții de amploare chiar și în primărie

Joi dimineață, patru locații din Mărășeșeti, județul Vrancea, au fost percheziționate de oamenii legii într-un dosar de abuz în serviciu, delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Descinderile au avut loc la sediul Primăriei Mărăşeşti, dar şi la sediile unor societăţi comerciale din localitate.

Primarului oraşului Mărăşeşti, Valerică Chitic, a fost reţinut pe 21 iunie, fiind învinuit pentru şapte capete de acuzare: folosirea funcţiei pentru a favoriza alte persoane, delapidare, instigare la fals intelectual, folosirea cu rea-credinţă de bunuri sau creditul de care se bucură societatea, contrar intereselor acesteia sau în folosul propriu pentru a favoriza altă societate, instigare la abuz în serviciu, constituire de grup infracţional, a transmis Parchetul la acel moment. Doar că procurorii vrânceni nu au obținut de la instanță arestarea edilului, ci doar măsura controlului judiciar.

A vuit presa atunci, iar mulți vâlceni au fost revoltați fiindcă s-a spus că primarul a făcut bani cu mâncare pe spinarea copiilor.

Valerică Chitic se află în fruntea oraşului Mărăşeşti din anul 2008, perioadă în care a schimbat mai multe partide, PDL, PNL şi PSD.

În loc de masă caldă elevilor, primarul le dădea un sandwich

Potrivit procurorilor, aceste fapte ar fi fost comise în cursul anilor 2021 şi 2022, când oraşul Mărăşeşti s-a aflat printre localităţile care au beneficiat de un proiect de reducere a abandonului şcolar. În acest sens, câteva sute de elevi ar trebui să primească, zilnic, o masă caldă, pe considerentul că fac parte din familii sărmane, care nu-şi permit să ofere copiilor un pacheţel zilnic la şcoală.

Însă, edilul ar fi folosit firma unde soţia sa figura ca administrator pentru acest program. „În loc de masă caldă, primarul dădea în şcoală un sandwich cu şuncă, ceva banal, iar el era beneficiarul resurselor financiare”, spun surse din anchetă.

Și-a renovat propriul restaurant cu bani publici

Primarul Valerică Chitic mai este acuzat că a folosit atât forţa fizică din primărie, cât şi fondurile oraşului, pentru renovarea restaurantului pe care îl deţine în centrul oraşului. Deocamdată, nu a fost calculat încă un prejudiciu de către anchetatori, fiind nevoie de o expertiză financiară.

Fapte penale mai vechi ale edilului din Mărășești

În 2019, primarul PSD al orașului Mărășești a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare pentru conflict de interese, cu amânarea executării pedepsei. Tot el mai are un dosar penal pentru participaţie improprie la furt calificat, după ce ar fi vândut la fier vechi mai multe bunuri ale Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, împreună cu câţiva angajaţi ai Primăriei.