Info Actual > Economic > Procentul care ne dă fiori. Institutul Național de Statistică (INS) a făcut calculele
Economic

Procentul care ne dă fiori. Institutul Național de Statistică (INS) a făcut calculele

Procentul care ne dă fiori. Institutul Național de Statistică (INS) a făcut calculele

Procentul care ne dă fiori. Institutul Național de Statistică (INS) a făcut calculele. Acesta confirmă ceea ce românii simțeau deja de mai mult timp. Inflația a depășit 6 procente în luna septembrie, urcând cu 1% față de luna precedentă, arată datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică.

Creșterea ratei inflației s-a produs în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 8,71%, mărfurile alimentare – cu 4,26%, iar serviciile – cu 3,75 procente.

Cele mai mari creșteri de prețuri de la începutul anului sunt la energie electrică, 23%, și la gazele naturale, în jur de 20%.

Datele statistice arată că rata anuală a inflaţiei raportată în septembrie 2021 la septembrie 2020 a urcat la aproape 6,3% de la 5,25 procente luna trecută, mult peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit de BNR.

 

Procentul care ne dă fiori. Prețul kg de cartofi a crescut cu 19%

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat luna trecută în cazul cartofilor, cu aproape 19%, al categoriei alte legume şi conserve de legume, al citricelor şi altor fructe meridionale şi al categoriei alte servicii, însă, faţă de începutul anului, cele mai mari majorări de tarife rămân în continuare la energie, cu peste 23%, şi gaze naturale, cu aproximativ 20%.

Scumpiri similare faţă de finalul anului trecut au înregistrat şi citricele şi alte fructe meridionale, respectiv uleiul comestibil.

Specialiştii Băncii centrale anticipau recent că scumpirile energiei, gazelor naturale şi combustibililor vor determina în continuare o creștere a ratei anuale a inflației la valori semnificativ mai înalte pe orizontul scurt de timp decât cele prognozate anterior.

Procentul care ne dă fiori. INS a anunțat o rată a inflației de 6%

Inflația a depășit 6 procente în luna septembrie, urcând cu 1% față de luna precedentă, arată datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică. Creșterea ratei inflației s-a produs în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 8,71%, mărfurile alimentare – cu 4,26%, iar serviciile – cu 3,75 procente. Cea mai recentă prognoză a Băncii Naționale a României indica o rată a inflației de 5,6% pentru finalul acestui an.