Actual

Prognoza meteo ANM pentru următoarea lună. Cum va fi vremea până la început de vară în România

Prognoza meteo ANM
sursa foto: Antena 3

Cu toate că weekendul acesta vom avea parte de soare și temperaturi cuprinse între 18 – 24 de grade, începând de duminică prognoza meteo arată că vremea se schimbă radical și se va înnora în cea mai mare parte din țară.

Astfel, temperaturile vor scădea brusc și vor ajunge la 10 – 16 grade Celsius.

Un anticiclon lovește România

Conform prognozelor, în prima parte a săptămânii viitoare, la est de România se va instala un anticiclon destul de puternic, care va persista până spre sfârșitul săptămânii, în timp ce un areal de presiune mai scăzută va acoperi partea nord-vestică și centrală a Europei. Din acest motiv, România se va afla chiar între cele două formațiuni barice, astfel că ne putem aștepta la contraste destul de mari între regiuni.

În estul țării vremea va fi răcoroasă, însă cu ploi decât pe areale restrânse. La începutul săptămânii, minimele vor fi mai coborâte în unele dimineți, dar ulterior cerul va fi mai mult noros și temperaturile nu vor mai scădea atât de mult pe timpul nopții. Nu în ultimul rând, în jumătatea vestică a țării sunt prognozate precipitații mult mai însemnate cantitativ. Potrivit unor scenarii, cantitățile de apă ar putea atinge chiar până la 30-50 l/mp în unele zone.

Prognoza meteo ANM pentru următoarele patru săptămâni

Meteorologii ANM estimează că, în următoare două săptămâni, temperaturile vor fi uşor mai scăzute faţă de cele normale sau normale, apoi se va încălzi. În prima săptămână din iunie, va ploua mult în partea de sud a țării.

Săptămâna 8 – 15 mai

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, sud-vestice și local în cele centrale, dar și deficitar în nord-estul extrem al țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 15 – 22 mai

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în majoritatea regiunilor. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în extremitatea de nord-vest a țării, iar în rest se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă.

Săptămâna 22 – 29 mai

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

Săptămâna 29 mai – 5 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi deficitare în regiunile nordice și nord-estice, dar și local excedentare în extremitatea de sud a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.