Actual

Exlusiv. Dan Dungaciu la HAI România: „Dacă ești rus, sunt două lucruri pe care nu le alegi: părinții și președintele”

HAI Romania Cristache Dan Dungaciu
Foto: Arhiva personala

Dan Dungaciu este sociolog și profesor la Facultatea de Sociologie a Universității din București. El este de asemenea un reputat analist politic și de război. În data de 3 mai 2023, a fost invitat la podcastul HAI România, găzduit de jurnalistul Ionuț Cristache.

Întrebat care este opinia sa despre deznodământul războiului din Ucraina și posibilitatea unei contraofensive ucrainene, Dan Dungaciu a prezentat în mod nuanțat situația militară și politică de la granița cu România. El a spus că finalul războiului este influențat de alegerile care vor avea loc în rândul tuturor actorilor politici importanți. Astfel, anul 2024, când vor fi prezidențiale în Rusia, Ucraina, SUA și Taiwan, precum și alegerile europarlamentare, ar fi un prim punct de referință. În funcție de rezultatele acestor alegeri, soarta războiului ar putea fi decisă.

Rusia și Ucraina depind de scrutinul prezidențial?

Dan Dungaciu a spus că scrutinul din Rusia nu va fi o surpriză. Totuși, opinia publică a rușilor față de Vladimir Putin ar fi putut să se îmbunătățească chiar din cauza abordării Occidentului față de problema conflagrației. Astfel, Putin a ajuns să pară un revoluționar, singur împotriva tuturor puterilor occidentale, pe care propaganda rusească le înfățișează drept nocive.

„E limpede că nu poate să fie vreo oprire a războiului în favoarea Rusiei până vor fi alegeri în Rusia. Aproape în același timp vor fi alegeri în Ucraina. Că nu vor fi peste tot directe, e altceva. Dar vor trebui să fie. Nu va fi oprirea războiului înainte de aceste alegeri, pentru că domnul Zelenski ar ieși din viața politică. Dacă se oprește războiul înainte de alegeri, cineva dorește scoaterea domnului Zelenski din joc. În 1994 decembrie, când a intrat pentru prima dată în cursă Curtea Constituțională, a câștigat președintele pro-rus, iar Curtea Constituțională a spus în mod surprinzător că alegerile nu sunt valide. Ucraina a devenit oranj, s-a apropiat de Europa, a durat doar 9 luni…

Zece ani mai târziu… Revoluția portocalie, Ucraina se îndreaptă iar spre Occident.

Acum este 2024. A apărut un articol în POLITICO despre posibila revoluție din Ucraina. Știm că nu se va putea închide războiul din perspectiva Ucrainei până la alegeri.”

Care va fi soarta Ucrainei?

Mesajul sociologului este acela că, deși Ucraina are o vădită apropiere de Occident, nu putem ști încă felul în care ea se plasa în întrețeserea relațiilor internaționale la finalul războiului. În plus, problemele sociale cu care se confruntă ar putea să fie copleșitoare la finalul conflictului militar.

„În așa-numita operațiune specială contra Ucrainei, obiectivele de început de război nu au fost atinse. Rușii s-au dus pe un proiect care le spunea că Ucraina este un soi de Crimeea mai amplă. Credeau că armata n-are niciun rol, de-aia s-a dus armata rusă fără nicio pregătire, nicio direcție. Putin, când a spus operațiune specială, a crezut asta.
Armatei i s-a dat ordin de intrare în Kiev cu 48 de ore înainte. Deci nu era o invazie militară propriu-zisă. Kievul a rezistat, Ucraina nu a căzut. Prin intervenția americano-britanică, Kievul nu a căzut.

Căzând acest proiect, următorul proiect al rușilor e probabil păstrarea coridorului terestru între Crimeea și Rusia, depopularea Ucrainei, transformarea ei într-un teritoriu imposibil de locuit. 5 milioane de ucraineni sunt în Uniunea Europeană, Ucraina și-a pierdut 40% din PIB. Ucraina pierde populație în dimensiunea unei țări medii.

Lovirea rețelei de infrastructură energetică oprește posibilitatea de redresare economică”.

Episodul întreg al podcastului poate fi urmărit pe pagina oficială de YouTube HAI România.