Diverse

Programul spion care a scandalizat o lume întreagă, folosit de Ungaria. Ce declară oficialii

Programul spion care a scandalizat o lume întreagă, folosit de Ungaria. Ce declară oficialii

Pentru prima dată, după scandalul programului spion Pegasus, guvernul ungar a recunoscut joi  că a cumpărat acest program. Programul spion Pegasus, conform mass-media internaţionale, a fost folosit de mai multe ţări pentru a spiona politicieni din opoziţie, activişti sau jurnalişti.

„Ministerul de Interne a cumpărat soft-ul”, a declarat în faţa presei Lajos Kósa, preşedintele Comisiei de Apărare şi Securitate din parlamentul ungar.

Totodată, Lajos Kósa este membru al Fidesz, partidul de guvernământ al premierului Viktor Orban și un apropiat al acestuia.

Politicianul maghiar a mai susţinut și faptul că operaţiunea a fost una legitimă, dar a refuzat să ofere informaţii despre modul în care a fost folosit programul spion sau despre persoanele vizate de operaţiunile de supraveghere cu acest software.

Potrivit portalului ungar de investigaţii Direkt36, programul Pegasus a fost folosit în Ungaria pentru spionarea mai multor jurnalişti, proprietari ai unor mass-media, avocaţi şi fotografi, fiind găsite amprente ale programului în telefoanele mobile ale acestora.

„Am descoperit în timpul investigaţiilor probe indirecte care arată că în spatele operaţiunilor secrete există entităţi statele ungare”, afirma în luna iulie acest portal.

Direkt36 estimează la aproximativ 300 numărul persoanelor spionate în Ungaria cu ajutorul acestui software comercializat de compania israeliană NSO Group. În lista celor urmăriți cu acest program sunt  jurnaliști incomozi pentru guvern dar și politicieni din opoziție.

Programul Pegasus este introdus de la distanţă în smartphone-uri şi accesează datele acestuia şi convorbirile purtate. Conform unei investigaţii publicate de 17 mass-media internaţionale, printre care Washington Post, Wall Street Journal, CNN, Le Monde, France 24, AFP, The Guardian, Die Zeit sau El Pais, numeroase guverne au folosit acest program în acţiuni de spionaj, inclusiv împotriva unor politicieni, jurnalişti sau activişti.

Un anunţ de miercuri al Departamentului american al Comerţului arată că a introdus NSO Group pe lista sa de companii interzise pentru că reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA. Pe aceeaşi listă au mai fost adăugate prin această decizie o altă firmă israeliană (Candiru), o societate rusească (Positive Technologies) şi una din Singapore (Computer Security Initiative Consultancy PTE).