Social

PSD propune eliminarea admiterii la liceu. Examenul ar putea fi înlocuit prin crearea de „clase de excelență”

admitere
Sursa foto: romaniatv

Măsura introducerii admiterii la liceu prin examen suplimentar, introdusă prin proiectului Legii învățământului preuniversitar de ministrul Ligia Deca, ar putea dispărea dacă Parlamentul adoptă amendamentul propus de PSD, care prevede că liceele ar putea crea „clase de excelență”.

Social-democrații au anunțat că au depus aproape 800 de amendamente la Legile educației, una dintre acestea fiind și măsura creării „claselor de excelență”. Numărul acestora nu pate depăși jumătate din numărul claselor aprobate în planul de școlarizare. Conform propunerii, admiterea în respectivele clase, notată cu admis/respins, poate fi făcută prin „probe de verificare a competențelor” care să aibă loc înaintea evaluării naționale de la finalul clasei a VIII-a.

Proiectul Legii educației vs amendamentele PSD

Conform proiectului Legii educației, prezentat de ministrul Ligia Deca, liceelor li se acordă dreptul să organizeze concurs de admitere în clasa a IX-a: „Unitățile de învățământ liceal pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 60% din numărul de locuri atribuite prin planul de școlarizare, raportat la numărul de formațiuni de studiu după susținerea de către elevi a evaluării naționale”, conform articolului 98 din respectiva lege.

Amendamentul propus de PSD în acest sens prevede că: „Unitățile de învățământ liceal pot să organizeze clase de excelență pentru anumite specializări, pentru maximum 50% din numărul total de clase a IX-a aprobat în planul de școlarizare. Admiterea elevilor în aceste clase se face pe baza unor probe de verificare a cunoștințelor conform unei metodologii aprobate de Ministerul Educației și a rezultatelor obținute la examenul de evaluare națională.”

În amendamentul propus de grupul parlamentar PSD se mai prevede că „probele de verificare a cunoștințelor sunt standardizate și unice la nivel național” și că locurile rămase libere după crearea claselor se alocă pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională, prin repartiție computerizată.

De ce susține PSD eliminarea admiterii la liceu

Conform autorilor amendamentului, eliminarea examenului este justificată prin faptul că organizarea concursurilor de admitere reprezintă „o măsură profund inechitabilă”.

În justificarea prezentată de PSD se arată că prin examen: „este creată o presiune majoră pe profesori și pe elevi pentru a preda, respectiv învăța, cu unicul scop de a obține o notă cât mai mare la astfel de examene. Ca atare, pentru că este, în esență, promovată doar categoria elevilor cu o situație materială care permite accesarea de meditații, am putea fi martorii unui fenomen care, în loc să contribuie la eliminarea inechităților, nu ar face altceva decât să le accentueze și să pună și mai mult în lumină diferențele dintre mediul urban și mediul rural, respectiv dintre mediile socioeconomice din care provin elevii participanți la aceste tipuri de examene”, se arată în documentul citat de edupedu.ro.