Social

Puteți economisi până la 400 de lei la factura de energie electrică! Ce pași aveți de urmat

facturi energie sursa foto playtech.ro
rsa foto playtech.ro

Prin economisirea lunară a energiei electrice și a curentului, românii pot economisi sute de lei pe lună la factura anuală, dacă își folosesc aparatele din casă doar când este necesar și le deconectează atunci când nu le mai folosesc.

De exemplu, dispozitivele care sunt în permanență conectate la priză consumă energie electrică chiar și atunci când nu sunt folosite. O cercetare efectuată de un furnizor de energie electrică a constatat că aparatele care sunt conectate în permanență la priză timp de zile sau chiar luni consumă între 40% și 70% din energia pe care o consumă atunci când sunt folosite.

Televizorul, principalul vinovat

Televizorul, pe care cei mai mulți oameni îl lasă conectat tot timpul, este un alt motiv pentru care costurile ridicate cu energia. Acesta se află în top 10 consumatori de electricitate într-o casă, folosind 190 kWh anual.

Atunci când achiziționați un televizor nou, experții recomandă să căutați unul care să aibă clasa energetică A și o diagonală mai mică de 100 cm. Un laptop sau o tabletă consumă cu până la 80% mai puțină energie decât un televizor cu plasmă, iar televizoarele cu LED consumă mai puțină energie decât aceste dispozitive.

Multe persoane nu sunt conștiente de faptul că aparatele electrocasnice continuă să consume energie mult timp după ce nu le mai folosesc. Mulți oameni, fie din neglijență, fie din ignoranță, nu deconectează prăjitorul de pâine sau aparatul de cafea după ce îl folosesc.

Câtă economie putem face?

„În mod normal, orice consumator de energie electrică, și dacă e un simplu bec, are un consum oarecare de energie electrică. Kwh la ora actuală este undeva situat între 80 de bani și un leu 20, un leu 30. Dacă ar fi să luăm un televizor și plecăm de acasă și mergem la serviciu și îl scoatem din priză, folosim doar 2 – 3 ore pe zi, îl lăsăm în priză, asta înseamnă foarte brut calculat într-un an o economie de 10 lei. Poate este mai greu să fim atenți să scoatem din priză”, a explicat Levente Varvedo, specialist în energie regenerabilă.

Potrivit multor consumatori, deconectarea repetată a aparatelor electrocasnice după fiecare utilizare reprezintă prea multă muncă pentru economiile lunare.

„Am cam multe de scos din priză. (…)De exemplu congelatorul nu am cum să îl scot, pentru că este carne în el. (…)Am timer pe aparate. Consumă mai puțin, sunt clasa energetică superioară. (…)Nu scot. Economie… am auzit, dar nu. Din comoditate sau din grabă nu am scos. Probabil că o să încerc acum dacă e vorba de economie, acum zilele astea, sigur”, au declarat câțiva cetățeni, întrebați dacă procedează conform sfaturilor date de specialiști, potrivit Fanatik.