Info Actual > Diverse > Rachetele trase spre aeroportul din Kabul, asumate de Statul Islamic
Diverse

Rachetele trase spre aeroportul din Kabul, asumate de Statul Islamic

Rachetele trase spre aeroportul din Kabul, asumate de Statul Islamic

Mai multe rachete au fost lansate luni dimineaţă spre aeroportul din Kabul, capitala Afganistanului, potrivit unor martori citaţi de televiziunea locală ToloNews, relatează Reuters.

Gruparea Statul Islamic Khorasan (IS-K) a revendicat atacul cu rachete asupra aeroportului din Kabul de luni, informează Reuters, citând un comunicat al grupării.

„Soldaţii califatului au tras spre aeroportul internaţional din Kabul şase rachete Katiuşa”, se menţionează în comunicat.

Atât responsabilii talibani, cât și un oficial american au declarat că cinci rachete au fost lansate spre aeroport şi au fost interceptate de sistemul de apărare antirachetă al aeroportului. Dar o rachetă a fost lansată, cu sau fără intenție, spre un cartier dincolo de aeroport, unde a căzut pe o casă. Membri familiei care locuia în ea, nouă persoane dintre care șase copii, au fost cu toții uciși.

Cele șase rachete au fost trase dintr-o mașină care a fost identificată de forțele militare ale SUA și a fost distrusă. În înregistrări video distribuite pe reţelele de socializare se vede o maşină în flăcări.

În pofida atacului, operaţiunile de evacuare nu au fost întrerupte

După atacul de dimineaţă, Casa Albă a transmis într-un comunicat că preşedintele american Joe Biden a fost informat despre incident şi, totodată, că operaţiunile de evacuare de la aeroport nu au fost întrerupte.

Aeroportul are un sistem de apărare aeriană care a fost testat în urmă cu doar câteva săptămâni.

Preşedintele Biden a atras atenţia, încă de duminică, asupra unor noi posibile atacuri în jurul aeroportului din Kabul, în contextul în care Washingtonul se pregăteşte să îşi încheie retragerea trupelor, prevăzută pentru marţi.

În același timp, operaţiunea germană de evacuare de la Kabul a adus în Germania 138 de membri ai personalului colaborator local, împreună cu familiile lor.

În total, 634 de persoane din acest grup au fost evacuate din Kabul după cucerirea acesteia de către talibani, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne luni, la Berlin, citând date preliminare.