Lifestyle

Raci oltenești la cuptor – Rețetă tradițională de post

Raci oltenești la cuptor – Rețetă tradițională de post
papamond.ro

Racii sunt specifici Olteniei. Aceștia sunt o specie de ardei, asemanători ardeilor kapia, dar  mai mici și mai subțiri în pulpă. Racii se recoltează toamna, la maturitate, adică în momentul în care au culoarea de un roșu închis, iar după recoltare se înșiră pe sfoară și se lasă la uscat în zone aerisite (de exemplu, la streașina casei).

FOTO savoriurbane.ro

Racii sunt foarte apreciați în bucătăria oltenească, fiind un ingredient de iarnă, care dă aroma, savoare și aspect preparatelor în care sunt folosiți (saramura de raci, ciorba de raci, raci umpluți la cuptor).

De obicei, preparatele bazate pe raci erau (și încă mai sunt în anumite zone ale Olteniei) întrebuințați de olteni, în special, în perioadele de post.

Raci oltenești la cuptor

Ingrediente

  • 1- 2 morcovi
  • 3-4 cepe mari sau 2-3 fire de praz
  • 40-50 ml ulei
  • o cană și jumătate cu orez
  • 100 g stafide
  • 150 ml pastă de tomate sau bullion
  • 4-5 linguri de făină
  • boia de ardei dulce
  • sare și piper măcinat
  • cimbru, schinduf
  • 2 foi de dafin
  • 15-20 raci

Prepararea umpluturii

  1. Ceapa/ prazul și morcovii se curăță și se spală bine.
  2. Se toacă ceapa/ prazul mărunt și se dau morcovii pe răzătoare.
  3. Se pune uleiul la încins într-o cratiță, apoi se adaugă morcovul și ceapa. Se călesc la foc mic timp de aproximativ cinci minute.
  4. După ce s-au călit legumele, se adaugă orezul, împreună cu o cană cu apă. Se lasă să fiarbă până orezul absoarbe apa și se condimentează cu sare, piper, cimbru si schinduf. Dar, atenție! Orezul nu trebuie să fie fiert complet, pentru că va mai fierbe și în cuptor!
  5. Se adaugă 4-5 linguri de făină, apoi stafidele și se amestecă bine.

Pregătirea racilor

  1. Se taie cotoarele racilor, se curăță de semințe, apoi se spală.

FOTO livit.ro

2. Fiecare rac se umple cu compoziția de orez, iar în capătul fiecăruia se pune o linguriță de făină.

FOTO papamond.ro

3. Racii se așează în cratiță, în poziție verticală (în “picioare”), unul lângă altul.

4. Se toarnă apa caldă peste raci, cât să treacă peste ei cu 1-2 degete, apoi se pune bulionul, condimente.

5. Cratița se acoperă cu un capac și se fierbe totul la foc mediu, în cuptor.

6. Din când în când se mai adaugă apă fiartă dacă este nevoie.

7. Racii sunt gata când orezul din raci este fiert. Spre final se poate îndepărta capacul pentru ca racii să se rumenească frumos la suprafață.

FOTO bucataras.ro