Social

Raed Arafat: Este foarte posibil să crească numărul de cazuri noi de COVID 19

Raed Arafat: Este foarte posibil să  crească numărul de cazuri noi de COVID 19

La finalul ședinței de guvern din 25 august Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în M.A.I., a susținut o conferință de presă.

Șeful DSU, a declarat că este foarte posibil să asistăm la o creştere a numărului de cazuri noi de COVID 19, având în vedere datele din ultimele 2-3 zile. Totodată, adăugat că autorităţile monitorizează continuu situaţia internărilor în spitale, inclusiv cazurile de copii, atât în secţiile obişnuite, cât şi în cele de terapie intensivă.

Raed Arafat a fost întrebat ce estimări are în privinţa numărului de cazuri noi de COVID pentru următoarele două săptămâni, având în vedere că miercuri s-au înregistrat peste 800 de astfel de cazuri.

„Nu am estimări şi nu am făcut niciodată estimări cu cifre, pentru că nu am de unde să ştiu exact unde ajungem. Ce pot să vă spun este că potenţialul de creştere este unul serios şi după ce am văzut în ultimele 2-3 zile cifrele şi modul de creştere e clar că este foarte posibil să asistăm la creşteri mai departe. Nu pot să vă dau cifre exacte, dar trebuie să fim pregătiţi că vor fi creşteri în continuare. Noi monitorizăm mai departe ce se întâmplă la nivel de spitale, internări în secţiile obişnuite, cu oxigen, în secţiile de terapie intensivă, să vedem acolo care este impactul. Şi, bineînţeles şi pe categoria copii, să vedem acolo care este impactul şi dacă sunt creşteri la internările în spitale în secţiile obişnuite sau în secţiile de terapie intensivă”, a declarat Raed Arafat, miercuri, în conferinţa de presă de la Palatul Victoria.

Despre valul 4 al pandemiei de COVID şeful DSU a spus:

„Este greu de zis acest lucru, mai ales că avem diferenţă între valul 3 şi valul 4, sunt, totuşi, câteva milioane de persoane vaccinate. Şi de aici, noi sperăm ca, totuşi, impactul pe spitale, pe secţiile de terapie intensivă să nu fie identic cu valul 3, dar vedem cum evoluează şi o să vedem care va fi impactul, respectiv pe parcurs, mai ales că acum e o categorie care o parte din ea nici nu poate fi vaccinată, deci nu se supun vaccinării, vorbim de copii aici, care pot să fie afectaţi mai mult. Aşa că să spunem că va fi un val mai prelungit cred că, poate, e prematur să zicem. Că nu va fi ultimul val, poate, şi că va mai veni, poate, un alt val după el, acest lucru este posibil. De noi depinde cât de bine limităm acest lucru şi limităm impactul şi convieţuim cu acest virus”, a completat Arafat.

Raed Arafat a subliniat că vaccinarea rămâne soluţia

„Acum, ca să mai spun şi asta, unul dintre vaccinuri a primit deja aprobarea definitivă, deci cei care ziceau că nu vor să se vaccineze pentru că niciun vaccin n-are aprobare definitivă, iată-ne, avem acum un vaccin cu aprobare definitivă şi atunci pot să se vaccineze cu vaccinul care are aprobarea definitivă, cel puţin în Statele Unite şi cred că urmează să fie dată inclusiv la nivel european”, a declarat șeful DSU.

Acesta a explicat că în acest moment nu sunt discuţii despre reintroducerea unor măsuri restrictive.

„Deci, la acest moment, nu sunt astfel de discuţii, dar v-am zis şi data trecută, există în hotărârea de guvern mai multe măsuri la care putem reveni asupra lor, retroactiv, cu cât creşte numărul cazurilor şi mai ales a incidenţei. Şi de aici o să ne întoarcem şi o să vedem de fapt ce măsuri trebuie revenit asupra lor şi trebuie să fie aplicate. Da, este posibil, pe alocuri, pe anumite zone în care incidenţa… sau are o rată de creştere foarte rapidă, să se ia anumite măsuri locale sau zonale, dar nu pot să vă spun că astfel de măsuri vor fi luate imediat şi vor fi luate pe plan naţional. Nu! Deci, depinde de incidenţe. Am lăsat în hotărârea de guvern şi în deciziile CNSU incidenţele la care putem să revenim, ele n-au fost desfiinţate, incidenţa de 1,5, de 2 la mie, de 3 la mie şi care ne permit să adaptăm măsurile care se iau pe zonele care ating acest incidenţe”, a precizat Arafat.