Economic

Raluca Turcan: ”Grăbim procesul de evaluare și recalculare a pensiilor”

Raluca Turcan: ”Grăbim procesul de evaluare și recalculare a pensiilor”

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a afirmat că va suferi modificări legea pensiior, dar nu anul acesta. În anul 2021, pensiile românilor vor fi calculate în baza legii în vigoare.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că pnsiile vor f calculate în baza legii în vigoare, iar de anul viitor vor intra la plata în noul sistem, în baza unei noi legi a pensiilor.

„În acest moment aș putea spune că anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în fața a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic va fi cel mai probabil prorogată, astfel încât, în paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, să pregătim o nouă lege a pensiilor, sustenabilă din punct de vedere financiar care să aducă contributivitate și echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei legi noi a pensiilor”, a spus Raluca Turcan, la TVR.

Raluca Turcan va da un ordin de ministru

Raluca Turcan a mai precizat că va da un ordin de ministru, joi, prin care să fie revizuite și evaluate toate dosarele de pensie.

„Începem acest proces de evaluare a dosarelor de pensie, aproximativ 5 milioane, cu structura actuală, cu toate că inclus din 2019 ar trebuit pregătită infrastructura, echipamente, softuri și oameni. Începem cu actuala structură din casele de pensii, urmând ca în perioada următoare, după ce se definitivează programele pe fonduri europene, pe o perioadă determinată, să încercăm să atragem – noi vrem să facem lucrul acesta pe programul Național de Recuperare și Reziliență, întrucât reprezintă o măsură de reformă, să atragem fonduri să plătim personal suplimentar pe o perioadă determinată – soft și echipamente – astfel încât să grăbim procesul de evaluare și recalcularea pensiilor”, a mai spus ministrul Muncii.

Se vor aduce indicatori pentru contributivitate, nu se vor opera scăderi, așa că cei care ies cu pensii mai mici vor rămâne cu ce au acum, potrivit Ministrului Municii, informează Antena 3.