Info Actual > Social > Raluca Turcan îi dă peste nas lui Orban cu legea consumatorului vulnerabil: „Ludovic Orban că are obligaţia să îşi respecte atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor nu doar atunci când acest lucru îi este convenabil”
Social

Raluca Turcan îi dă peste nas lui Orban cu legea consumatorului vulnerabil: „Ludovic Orban că are obligaţia să îşi respecte atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor nu doar atunci când acest lucru îi este convenabil”

Raluca Turcan îi dă peste nas lui Orban cu legea consumatorului vulnerabil: „Ludovic Orban că are obligaţia să îşi respecte atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor nu doar atunci când acest lucru îi este convenabil”

Raluca Turcan este foarte preocupată de legea consumatorului vulnerabil și anunță, într-o postare pe Facebook, că aceasta trebuie transmisă urgent spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că o nouă tergiversare va duce la o întârziere în adoptarea normelor metodologice.

„I-am cerut astăzi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, ca proiectul de Lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil din sistemul energetic să fie trimis de urgenţă spre promulgare către preşedintele României şi, ulterior, spre publicare la Monitorul Oficial. Este vorba despre un act normativ care acordă sprijin financiar pentru mai mult de 500.000 de gospodării cu persoane vulnerabile, care trebuie ajutate de stat pentru a-şi putea achita facturile la iarnă. Legea consumatorului vulnerabil a primit votul Camerei Deputaţilor cu o săptămână în urmă, după aproape 4 luni de la aprobarea procedurii de urgenţă în Camera Deputaţilor! O nouă tergiversare a acestei legi, care trebuia trimisă de îndată preşedintelui către promulgare, va însemna şi o întârziere în adoptarea normelor metodologice şi, prin urmare, poate compromite aplicarea prevederilor ei la termenul stabilit, 1 noiembrie 2021. I-am semnalat lui Ludovic Orban că are obligaţia să îşi respecte atribuţiile de preşedinte al Camerei Deputaţilor nu doar atunci când acest lucru îi este convenabil din ipostaza de candidat la preşedinţia PNL, ci în fiecare zi de mandat şi mai ales când este vorba despre adoptarea proiectelor de lege urgente şi esenţiale pentru beneficiari”, a scris, marţi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, pe pagina de socializare.

Proiectul Legii consumatorului vulnerabil a fost adoptat în 7 septembrie

În calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a adoptat, pe data de 7 septembrie 2021, proiectul Legii consumatorului vulnerabil, stabilind că aceasta va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021.

Proiectul are ca obiect de reglementare stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurile de protecţie socială pentru aceştia şi accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei.

Măsurile de protecţie socială pot fi financiare şi non-financiare, fiind finanţate din bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene.

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2053 lei, în cazul persoanei singure.