Actual

Rămânem în așteptare. Un nou eșec de aderare la Spațiul Schengen

Spațiul schengen,
sursa foto arhiva personala

Margaritis Shinas, vicepreședintele Comisiei Europene, a făcut un angajament solemn cu privire la viitorul României și Bulgariei în cadrul Spațiului Schengen.

Ministerul Afacerilor Interne a subliniat importanța securizării sprijinului tuturor statelor membre UE înainte de a pune pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) sau a altui Consiliu subiectul extinderii spațiului Schengen. Conducerea MAI a emis un comunicat oficial în acest sens.

Sptațiul Schengen

„Toate instituţiile cu atribuţii în domeniu desfăşoară intens demersuri diplomatice pentru consolidarea sprijinului statelor membre UE şi al Comisiei, simultan cu menţinerea unei performanţe ridicate în protecţia frontierelor şi combaterea migraţiei ilegale, în vederea obţinerii deciziei de aderare a României la Spaţiul Schengen. După cum este cunoscut, această decizie este una de ordin politic care aparţine Consiliului, implicit tuturor statelor membre UE, România bucurându-se în acest moment de sprijinul larg al acestora, precum şi al Comisiei.Conducerea MAI consideră că punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI sau a unui alt Consiliu a subiectului extinderii spaţiului Schengen este oportună doar în momentul în care este securizat sprijinul tuturor statelor membre UE”, se arată într-un comunicat al MAI.

Eugen Tomac este nemulțumit

Aceste declarații au fost făcute în urma afirmațiilor europarlamentarului Eugen Tomac, care a exprimat nemulțumirea sa pe Facebook cu privire la faptul că întreaga reuniune a Consiliului JAI a fost dedicată exclusiv problemei Schengen, fără a se discuta despre extinderea acestuia sau despre România și Bulgaria.

Eugen Tomac, europarlamentarul PMP, a dezvăluit că vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Shinas, a făcut un angajament cu privire la o decizie pozitivă a Consiliului în ceea ce privește intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

„Preşedintele Iohannis ne-a asigurat anul trecut că în 2023 vom intra sigur în Schengen, iar guvernul chiar a ameninţat că va da Austria în judecată la CJUE, doar că acest subiect lipseşte cu desăvârşire de pe agenda acestui Consiliu JAI unde timp de două zile se discută doar despre Schengen”, a scris Tomac pe Facebook.

”Cine minte şi de ce nu figurăm pe agenda trebuie să ne explice guvernul imediat, este pur şi simplu revoltător!”, mai spune Tomac, potrivit Digi.