International

Războiul Europei cu americanul ChatGPT! Spania intră în prima linie și lansează o investigație

ChatGPT
Foto: reuters.com

Revoluția pe care ChatGPT a strârnit-o în întreaga lume nu este tocmai pe placul unor țări bine conturate în cadrul UE. După cum merg lucrurile, în tabăra antiChatGPT se îngroașă rândurile.

Spania este ultima țară care a lansat un proces împotriva OpenAI, compania din spatele chatbot-ului ChatGPT. C ași celelalte țări ce au probleme cu noul sitem AI, și Spania se teme pentru protecția datelor cu caracter personal ale utilizatorilor, scrie Le Monde.

Madridul vorbește despre „o posibilă încălcare a reglementărilor” care guvernează protecția datelor utilizatorilor referitoare la robotul conversaţional (chatbot) ChatGPT.

Hoțul de date

AEPD, agenția spaniolă pentru protecția datelor, a deschis o anchetă preliminară asupra OpenAI, compania americană care dezvoltă ChatGPT, potrivit unui comunicat de presă.

AEPD se declară în favoarea „tehnologiilor inovatoare, cum ar fi inteligența artificială”, amintind că dezvoltarea acestora trebuie să fie întotdeauna „compatibilă cu drepturile și libertățile indivizilor” .

CNIL, la rândul său, a decis să deschidă „o procedură de control” pentru a investiga cinci plângeri împotriva companiei cu sediul în San Francisco, a anunțat în aceeași zi autoritatea franceză pentru protecția datelor cu caracter personal.

Se merge și la tribunal

Procedurile împotriva ChatGPT s-au înmulțit de când Italia l-a blocat la sfârșitul lunii martie. Pe 12 aprilie, autoritatea de reglementare a confidențialității din Italia a declarat că OpenAI riscă acțiuni în justiție, dacă nu se conformează până la 30 aprilie la o serie de cerințe, inclusiv instituirea unui mecanism prin care italienii să solicite rectificarea informațiilor care îi privesc, prevăzute de lege în toate țările Uniunii Europene (UE).

De la Bruxelles, Comitetul European pentru Protecția Datelor (AEPD), responsabil de coordonarea autorităților echivalente cu CNIL din diferitele state membre UE, a anunțat pe 13 aprilie crearea unui grup de lucru „pentru a încuraja cooperarea și a face schimb de informații cu privire la eventualele măsuri luate de autoritățile de protecție a datelor”, se arată într-un comunicat.

Noi reguli

Această decizie ar putea fi un prim pas către o politică comună care să stabilească reguli pentru protecția vieții private în materie de inteligență artificială.

În afara Europei, ChatGPT este investigat şi în Canada, tot pe tema datelor personale. Chatbot-ul, lansat la sfârșitul lunii noiembrie 2022, a trezit rapid interesul utilizatorilor, impresionați de capacitatea sa de a răspunde clar la întrebări dificile, de a genera cod de calculator sau de a crea texte într-o mare varietate de formate.

Finanțat de Microsoft, care l-a integrat în mai multe dintre serviciile sale, este prezentat ca un potențial competitor al motorului de căutare Google.