Categories: International

Războiul văzut prin ochii unui veteran britanic, parte din celebrul Regiment Azov. Cum a trăit alături de cei mai duri soldați

Veteran al armatei britanice, Mark Ayres şi-a petrecut ultimele două luni în Ucraina şi a povestit pentru Sky News despre experienţa militară din Ucraina, după ce s-a alăturat Regimentului Azov. Ayres spune că a avut rezerve în legătură cu alăturarea la Regimentul Azov, care a luat naștere ca unitate paramilitară de extremă dreapta și care acum face parte din Garda Națională a Ucrainei.

Războiul văzut prin ochii unui veteran britanic, parte din celebrul Regiment Azov. Cum a trăit alături de cei mai duri soldați

Veteran al armatei britanice, Mark Ayres și-a petrecut ultimele două luni în Ucraina, după ce s-a alăturat Regimentului Azov. Chiar dacă inițial a fost sceptic despre acest regiment, după ce a auzit diferite povești, acesta a ajuns la concluzia că soldații respectivi nu sunt „nici monștri, nici psihopați”.

În vârstă de 47 de ani, Mark a venit în Ucraina în martie și a luptat alături de regimentul Azov la apărarea orașului Bucha, unde Rusia este acuzată de crime de război, după ce soldații armatei sale au torturat civili, i-au violat și i-au ucis.

„Sper să mă întorc acasă, dar întreg, nu într-o geantă pentru cadavre”, a spus el pentru Sky News.

Mark Ayres, care a luptat în Siria contra teroristilor Statului Islamic, a spus că nu are „nicio problemă” să petreacă următoarele 18 luni în Ucraina „până când luptele se opresc”.

„Nu am nicio problemă să stau un an sau cu an și jumătate (în Ucraina – n.r.). Dacă operațiunea (a lui Putin) ar fi mers conform planului, Moldova ar fi fost următoarea și atunci el ar fi fost cu ochii pe alte țări cine știe”, a adăugat veteranul de război.

Antecedentele regimentului au fost folosite de Kremlin pentru a-și justifica afirmația conform căreia în Ucraina e nevoie de „denazificare”

În martie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acordat titlul de Erou al Ucrainei unui comandant al batalionului Azov.

„Din întâmplare m-am alăturat unității Azov. Aceasta ar fi fost ultima mea alegere pentru o unitate la care să merg, dar sunt destul de bucuros că am făcut-o. Nu sunt monștri și psihopați. Mulți dintre ei sunt băieți decenți, doar că au opinii stupide. Îi spun prietenului meu: <Nu înțeleg cum poți spune că ești neonazist când ești un tip decent, cu o morală decentă>. Iar el zice: <Ei bine, nu sunt chiar….> E ca și cum se joacă cu asta. Sunt prinși în a vrea să aparțină de ceva care îi prinde. E atât de stupid.”, a afirmat britanicul.

În prezent este la Kiev, unde așteaptă să semneze un contract cu armata ucraineană înainte de a lua parte la activități militare ulterioare, în contextul în care mai mulți britanici au fost capturați de ruși.

A fost condamnat pentru jaf în Marea Britanie

Ayres, care a servit anterior în cadrul Royal Green Jackets înainte de a fi lăsat la vatră după o condamnare pentru jaf, a declarat că alăturarea la acțiunea militară din Ucraina a fost „ca și cum aș fi fost din nou soldat”.

„Am participat la două operațiuni (în Ucraina)”, a spus el.

„Cu Bucha, am fost pe flancul drept, peste râu, menținând pozițiile în timp ce flancul nostru stâng a atacat și i-a împins afară din Bucha.”

El a adăugat: „Când ești bombardat cu adevărat, poți muri în orice secundă – este suficient ca un obuz să cadă pe tine.”

Ayres a declarat că este conștient că există „o posibilitate” de a fi capturat de trupele rusești, dar crede că faptul că este britanic înseamnă că are mai multe șanse de a fi ținut în viață, deoarece ar fi „destul de valoros”.

„Probabil că aș fi bruscat și interogat și alte lucruri de genul acesta, dar nu cred că aș fi torturat destul de rău… sau ucis.”

Scott Sibley, în vârstă de 36 de ani, este primul cetățean britanic despre care s-a confirmat că a murit în acest război, declanșat de președintele rus Vladimir Putin la 24 februarie.

 

 

Sălăvăstru Alexandru

Alexandru Sălăvăstru, studiază Filosofie românească la Școala Doctorală de Filosofie, a studiat Istorie și Politică militară în România secolelor XIX-XXI la Facultatea de Istorie și Relații Internaționale și Studii Europene la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti. Din 2020 scrie pentru publicatiile online www.animalzoo.ro și www.infoactual.ro

Recent Posts

Atenție la consumul de ouă roșii! Câte ouă putem mânca într-o zi?

Pe măsură ce Paștele  se apropie, mulți oameni se întreabă câte ouă roșii este bine…

3 zile ago

Programul de funcționare al hipermarketurilor de Paște! Ce magazine rămân deschise

Kaufland România a anunțat programul de funcționare al hipermarketurilor sale în perioada sărbătorilor de Paște.…

3 zile ago

Vinerea Mare 2024. De ce este important postul negru în această zi

Postul negru în Vinerea Mare este o practică profundă în tradiția ortodoxă, marcată de abstinența…

3 zile ago

Indemnizațiile pentru invalizi cresc! Ce sume se dau

Indemnizațiile pentru invalizi, veterani și văduve de război au fost majorate începând din ianuarie 2024.…

3 zile ago

Ministerul Finanțelor pregătește un set nou de taxe! Cine este afectat

Ministerul Finanțelor lucrează  la introducerea unor noi taxe. Potrivit proiectului,  accizele la tutun vor fi…

3 zile ago

Sunt 10 miliarde de lei pentru pensii! Nu toti pensionarii vor beneficia

Vârstnicii din România au primit vești bune de la guvern. Au fost alocate 10 miliarde…

3 zile ago

Parteneri

This website uses cookies.