International

Zi neagră. Civilii din adăpostul din Mariupol au fost bombardați, iar un general canadian a fost arestat de ruși

Zi neagră. Civilii din adăpostul din Mariupol au fost bombardați, iar un general canadian a fost arestat de ruși
Foto: wikipedia

Astăzi a fost o zi încărcată cu știri despre dialogul dintre Putin și Macron, despre declarații ale liderilor europeni și americani, dar și informații contradictorii, venite dinspre părțile beligerante – ruse și ucrainene. Cu adevărat credibile sunt mesajele date de ONU și Crucea Roșie.

Dialogul Vladimir Putin – Emmanuel Macron

Într-o convorbire telefonică de peste două ore, avută astăzi cu președintele Franței, liderul de la Kremlin a cerut Occidentului să exercite presiuni asupra Kievului pentru a opri ceea ce el a numit „atrocități”.

Putin i-a transmis lui Emmanuel Macron că Occidentul ar putea contribui la încetarea „crimelor de război și a bombardării masive a orașelor și așezărilor din Donbas”. Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin l-a informat pe liderul de la Élysée despre mersul operațiuni militare și „eliberarea Mariupolului și evacuarea de pe teritoriul combinatului Azovstal a civililor reținuți de naționaliștii ucraineni”. Evacuarea a fost realizată conform înțelegerilor între președintele rus și secretarul general ONU, Antonio Guterres, convenită joia trecută la Moscova.

Kremlinul menționează că președintele Putin le-a imputat statelor occidentale ignorarea bombardamentelor masive a localităților din Donbas comise de forțele ucrainene și soldate cu morți în rândul civililor pe care el le-a numit „crime de război”.

Putin i-a declarat lui Macron că Occidentul ar putea ajuta la încetarea acestor „atrocități”, exercitându-şi influența asupra Kievului și încetând livrările de arme în Ucraina. De asemenea, se spune că președintele Putin i-a prezentat liderului francez poziţia Moscovei față de negocierile ruso-ucrainene, subliniind că Rusia este în continuare deschisă dialogului, în pofida poziției inconsecvente a Kievului la negocieri.

Rușii au anunțat că au început să bombardeze combinatul Azovstal, unde erau ascunși civili

Mai târziu, a venit un alt mesaj de la Kremlin. Ministerul Apărării rus, citat de agenţia de presă RIA, a anunțat că trupele ruse au început să bombardeze marţi după-amiază combinatul siderurgic Azovstal, din oraşul Mariupol.

Sursa citată mai precizează că mișcarea rușilor a venit ca un răspuns după ce soldaţii ucraineni ar fi încălcat încetarea focului, notează Agenția Reuters, citată de capital.ro

O reacție a venit și de la Vadim Astafiev, purtător de cuvânt al Ministerului Apărări, care a susținut că de vină sunt ucraineni. El a spus că, deși s-a declarat încetarea focului pentru evacuarea civililor, armata ucineană a profitat de acest lucru și a luat poziția de luptă.

„A fost declarată o încetare a focului, civilii au trebuit să fie evacuaţi din perimetrul Azovstal. Militari din regimentul Azov şi din armata ucraineană, care sunt staţionaţi la uzină, s-au folosit de asta. Ei au ieşit din subsol, au preluat poziţii de luptă pe teritoriul şi în clădirile uzinei”, a menţionat Vadim Astafiev.

Astafiev a mai precizat că, drept răspuns, „unităţi ale armatei ruse şi ale Republicii Populare Doneţk, folosind artilerie şi aviaţie, încep să distrugă aceste poziţii de tragere”.

Publicația rusă Vzgliad a amintit că președintele Vladimir Putin a ordonat ca ”Azovstal”, ultimul bastion al naționaliștilor ucraineni, să nu fie luat cu asalt, ci să fie blocat în așa fel, încât ”nici musca să nu treacă”.

Ucraina relatează altfel despre atacul de la Azovstal

„Noi am bombardat întreaga noapte. Două femei au fost ucise şi acum este în desfăşurare un asalt al Azovstal”, a declarat Sviatoslav Palamar, comandant adjunct al regimentului Azov, pentru site-ul de informaţii Ukrainska Pravda.

În acest sens, Palamar a lansat un apel către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ”o acţiune puternică întrucât situaţia este foarte dificilă”.

Presa rusă anunță arestarea unui general canadian, scos din adăpostul din Mariupol

Generalul canadian Trevor Cadier a fost arestat în timp ce încerca să fugă de pe teritoriul combinatului ”Azovstal”, din Mariupol, a anunțat publicația Vzgliad, citând presa și bloggeri. Informația a fost preluată și de site-ul flux24.ro.

Se spune că generalul a condus laboratorul biologic nr.1 din Ucraina, unde 18 persoane au lucrat cu virusuri letale. Cadier a fost adus la Moscova unde va fi deferit justiției, transmite canalul ”360”. 

Din informațiile anterioare s-a făcut cunoscut că la ”Azovstal” se află un general-mercenar, care ține legătura cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Un bărbat care a părăsit teritoriul întreprinderii anterior a relatat că la ”Azovstal” au rămas cel puțin 300 de civili.

Peste 100 de ucraineni au fost salvați din adăpost de ONU și Crucea Roșie înainte de bombardamentul de azi

Pe 30 aprilie și 1 mai, din combinatul Azovstal au fost salvate peste 100 de persoane. ONU a comunicat azi că evacuarea civililor din Mariupol a fost ”un succes”.

Operațiunea a fost executată de ONU și de Comitetul Internațional al Crucii Roșii și a avut ca scop principal scoaterea femeilor și copiilor din oțelăria Azovstal.

O reacție în acest sens a venit și de la vicepremierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk. Aceasta a declarat reporterilor că un convoi de 106 persoane evacuate de la uzina din Mariupol este așteptat să sosească la Zaporojia în cursul zilei de marți.

Vereshchuk a explicat că încetarea focului în jurul Azovstal nu a fost suficient de lungă pentru a scoate toți civilii, „așa că alte sute de femei, copii și bătrâni se află sub dărâmături”.

În ceea ce privește situația militarilor, oficialul ucrainean precizează că sunt 40 de soldați grav răniți, prinși în uzină, care au nevoie urgentă de îngrijiri medicale.

Și președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii a cofirmat faptul că peste 100 de civili au reușit să fie evacuați în urma operațiunii realizate alături de ONU.

Alte 200 de civili au rămas blocați în adăpostul din Mariupol

Deși s-a reușit evacuarea unui număr semnificativ de civili, încă aproximativ 200 de civili sunt blocați în adăpostul antiaerian de sub combinat. În zonă se duc lupte grele chiar și în aceste momente.

Anunțul a fost făcut de comandantul adjunct al Regimentului Azov, Sviatoslav Palamar, într-o declarație pentru Associated Press.