International

Crimele de război comise de armata rusă vor fi anchetate de experții francezi. Cum a reacționat Vladimir Putin

masacru

Războiul din Ucraina a durat mai mult decât se așteptau experții militari internaționali, iar ororile acestui conflict sunt făcute publice în fiecare zi. Se pare însă că Uniunea Europeană nu rămâne nepăsătoare, asta după ce a fost trimisă o echipă de experți francezi pentru a ancheta crimele de război comise de armata rusă.

Doi medici legiști și 15 jandarmi experți s-au alăturat omologilor ucraineni în încercarea de a identifica victimele războiului!

Temerile Occidentului cu privire la folosirea armelor chimice pe teritoriul ucrainean au apărut după ce o substanţă otrăvitoare necunoscută a fost aruncată la Mariupol dintr-un UAV (vehicul zburător fără echipaj uman) rus. Cu toate acestea, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat: „Suntem conştienţi de rapoartele din mass-media sociale care susţin că forţele ruse au desfăşurat o potenţială muniţie chimică în Mariupol, Ucraina. Nu putem confirma în acest moment şi vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia”.

În discursul său de luni seara, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că forţele ruse ar putea folosi arme chimice în Ucraina, dar nu a spus că armele chimice au fost deja folosite.

În urma imaginilor cu masacrul din orașul Bucha, unde peste 400 de localnici au fost executați de forțele ruse aflate în retragere, Franța a decis să trimită un corp de control pentru a investiga cauzele morții, și identificare a victimelor:

„Experţi francezi au fost trimişi în Ucraina pentru a ajuta la anchetele privind crimele de război comise de armata rusă.
Reporter: Cei doi medici legiști și 15 jandarmi experți criminaliști s-au alăturat ieri omologilor ucraineni în acțiuni de identificare a victimelor războiului și de stabilire a cauzelor morții. Francezii care au făcut deplasarea sunt specializați în domenii diverse: arme, explozibil, expertizarea scenelor crimelor. O dată cu ei, Franța a trimis în Ucraina și un laborator de identificare a ADN-ului pentru realizarea profilurilor genetice ale victimelor. De asemenea, ei sunt pregătiți să ia probe din teren, pentru a putea fi stabilit ulterior în laboratoare specializate dacă au fost folosite arme chimice sau orice alte substanțe interzise. Potrivit Institutului de Cercetări Criminale al Jandarmeriei Naționale, militarii francezi se află în Ucraina în baza unei cooperări bilaterale și vor lucra sub directa coordonare a procurorului Kievului. Experții vor răspunde la toate întrebările adresate de magistrat, care va putea folosi rezultatele expertizelor lor tehnice după cum consideră de cuviință”, precizează Jandarmeria franceză, potrivit informațiilor rador.ro.

Vladimir Putin, schimbare de tactică în tabăra rusă?

Oficialii SUA preconizează că trupele ruse se vor îndrepta în număr mare înspre estul Ucrainei, deşi armata rusă s-a retras din localităţile aflate în jurul Kievului. Se pare că generalii ruşi pregătesc un nou plan de asalt, în timp ce atenţia lumii este îndreptată către ororile lăsate în urmă de retragerea rusă, a declarat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan.

Conform imaginilor, preluate de cei de la BBCRusia adună trupe și echipamente în cel puțin trei locuri de la granița cu Ucraina. Este vorba despre regiunile Belgorod și Voronej, dar și de cele din jurul orașului Matveev Kurgan din sud, arată sursa citată. Chiar dacă toată lumea a crezut că va fi un război scurt, după mai bine de o lună de la începutul confictului, ofensiva rusă pare blocat în jurul marilor orașe din Ucraina, pierderile fiind de asemenea considerabile.

Rusia numeşte incursiunea drept o „operaţie militară specială” care vizează protejarea civililor.