Social

Recalcularea pensiilor este aproape gata! Declarațiile lui Daniel Baciu

Recalcularea pensiilor Sursa foto Antena 3 CNN
sursa foto Antena 3 CNN

OUG din 31 august a adus modificări semnificative în ceea ce privește achiziționarea vechimii în muncă și alte aspecte importante. Potrivit acestei ordonanțe, vechimea în muncă poate fi acum achiziționată până la data de 31 decembrie 2024. Mai mult, Daniel Baciu, a informat că recalcularea pensiilor este aproape gata.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a salutat această decizie și a subliniat importanța acesteia.

Ce prevede OUG

El a descris această veste ca fiind „bună” și a explicat principalele puncte ale ordonanței, care includ:

„1. prelungirea avizelor pentru condițiile de muncă deosebite și speciale.

2. prelungirea termenului pentru contractele de asigurare ce vizează cumpărarea de vechime retroactivă până la data de 31.12.2024.

3. obligativitatea semnăturii olografe și a ștampilei pentru documentele de vechime și sporuri eliberate de angajatori sau deținătorii legali de arhivă.

4. prelungirea contractelor de muncă pentru cei 1.000 de angajați până la data de 31.08.2024, având ca principal obiectiv certificarea datelor din carnetele de muncă, aflate în baza de date a CNPP”. Măsurile „vizează perioadele de activitate anterioare datei de 1 aprilie 2001, spre utilizarea lor la calculul pensiilor”.

Recalcularea pensiilor este aproape gata

Daniel Baciu a subliniat că recalcularea pensiilor va avea loc după adoptarea noii legi a pensiilor. Care, potrivit lui, este o prioritate pentru guvernanți în acest moment. El a adăugat că, în prezent, procesul de evaluare și digitizare a dosarelor de pensie este aproape finalizat.  Progresul este de 90%, și recalcularea va avea loc după adoptarea noii legi a pensiilor în actuala sesiune parlamentară.

„Suntem la finalul procesului de evaluare și digitizare a dosarelor de pensie având 90% stadiul de progres, urmând să facem recalcularea după ce noua lege a pensiilor va fi adoptată în actuala sesiune parlamentară. Reforma sistemului public de pensii este un proces ireversibil și sunt convins că se va realiza în perioada următoare”, a declarat Daniel Baciu.

În ceea ce privește regulile pentru achiziționarea de vechime în muncă, legea prevede că poți cumpăra contribuții pentru o perioadă de până la 6 ani înainte de expirarea asigurării. Această opțiune este valabilă în toate țările cu care România are relații. Plata retroactivă a contribuției se poate realiza prin încheierea unui contract cu casa teritorială de pensii corespunzătoare. Trebuie specificată perioada sau perioadele de asigurare, venitul asigurat, cota de contribuție de asigurări sociale din momentul semnării contractului și suma totală a contribuției de asigurări sociale, potrivit RTV.