Lifestyle

Record istoric în Rusia! Țara care a cumpărat cele mai multe lingouri de aur

Record istoric în Rusia! Țara care a cumpărat cele mai multe lingouri de aur
sursa foto reuters

Rușii au cumpărat un număr record istoric de lingouri de aur în 2022, arată datele Ministerului de Finanțe, prezentate vineri, în condițiile în care reducerile de taxe pe metalele prețioase au încurajat oamenii să se aprovizioneze cu lingouri ca activ sigur.

Moscova a eliminat TVA-ul de 20% pe tranzacțiile cu aur pentru persoanele fizice în martie anul trecut, în încercarea de a atrage oamenii să nu mai folosească dolarul american ca refugiu sigur.

De asemenea, a scutit persoanele de plata impozitului pe venit pentru profiturile obținute din vânzarea lingourilor de aur, ceea ce a stimulat și mai mult cererea pentru acest metal. Potrivit datelor, rușii au cumpărat peste 50 de tone de lingouri de aur în 2022, de zece ori mai mult decât în anul precedent. Cele mai căutate au fost lingourile de 1 kilogram, care au reprezentat aproximativ 60% din cele vândute.

Cifrele nu sunt încă definitive și acoperă doar perioada care se încheie în noiembrie 2022, a declarat Ministerul de finanțe pentru Reuters.

VTB Bank (VTBR.MM), controlată de stat, a declarat că a vândut 33,8 tone de lingouri de aur clienților în 2022, clienții deținând lingouri de metal prețios în valoare de 50 de miliarde de ruble.

Soluția financiară sigură

„Aurul a fost o bună soluție financiară de protecție anul trecut”, a declarat Evgheni Beresnev de la departamentul de produse de investiții al VTB.

VTB Bank este o bancă cu sediul în Rusia, angajată în furnizarea de servicii financiare. Banca raportează cinci segmente. Trezoreria cuprinde operațiuni de gestionare a lichidităților, operațiuni pe piețele financiare și interbancare, gestionarea fluxurilor de numerar și operațiunilor de finanțare a datoriilor.

„Clienții au transferat fonduri în acest instrument pentru a-și diversifica activele și pentru a obține un profit la planificarea pe termen lung”.

Separat, banca rusă de stat VTB Bank a anunţat că a vândut 33,8 tone de lingouri de aur clienţilor în 2022, adăugând că în prezent clienţii săi deţin aur în valoare de 50 de miliarde de ruble (711 milioane de dolari).

“Anul trecut aurul a fost o bună soluţie financiară de protejare. Clienţii au transferat fonduri spre acest instrument pentru a-şi diversifica activele şi a face profit atunci când şi-au făcut planuri pe termen lung”, a declarat Yevgeny Beresnev, de la departamentul de produse de investiţii al VTB.