Actual International

Regele Charles face schimbări pe lista membrilor din familie care l-ar putea înlocui când e bolnav sau plecat din țară

Regele Charles face schimbări pe lista membrilor din familie care l-ar putea înlocui când e bolnav sau plecat din țară

Regele Charles al III-lea a decis că doar membrii activi ai familiei regale îl vor putea reprezenta în cazul în care se află în străinătate sau este bolnav.

În prezent, legea spune că printre consilierii de stat se numără soția/soțul monarhului și următoarele patru persoane din linia de succesiune cu vârsta de peste 21 de ani.

Acest lucru înseamnă că prințul Andrew, fratele regelui, aflat în dizgrație, și prințul Harry, fiul regelui, nu ar fi capabili să îi țină locul regelui nefiind membrii activi.

Acest demers al regelui este cea mai recentă reorganizare din timpul domniei sale, care aduce schimbări în ceea ce privește persoanele care îl vor înlocui în calitate de Consilieri de Stat pentru a „asigura eficiența continuă a interesului public atunci când nu este disponibil”.

Înainte de noua regulă, actualii Consilieri de Stat erau Regina Camilla, Prințul William, Prințul Harry, Prințul Andrew și Prințesa Beatrice.

Consilierii de Stat pot fi chemați să îl înlocuiască pe rege în cazul în care acesta se îmbolnăvește sau lipsește de la îndatoririle sale.

Conform modificărilor propuse, Andrew, duce de York, Harry, Meghan Markle și Prințesa Beatrice nu vor putea fi convocați.

Luni seară, Camera Lorzilor a dezbătut planurile pentru adăugarea a doi „Consilieri de Stat” suplimentari – Prințesa Anne și Prințul Edward. Proiectul de lege îi va adăuga pe cei doi pe listă, dar nu îi va elimina, încă, pe Andrew și Harry.

Cu toate acestea, Camera Lorzilor a fost informată că doar „membrii activi” ai familiei regale vor fi chemați să acționeze drept Consilieri de Stat.

Luând cuvântul la a doua lectură a proiectului de lege, Lord Janvrin, un deputat independent, a declarat: „Grupul actual de membri activi ai familiei regale, care sunt eligibili și disponibili pentru a fi Consilieri de Stat, este, din motive bine cunoscute, foarte mic. Adăugarea Contelui de Wessex și a Prințesei Regale este o alegere practică, foarte bună.”

Un coleg laburist a susținut că Harry și Andrew ar trebui să fie scoși de pe listă, nefiind membri în activitate.

Proiectul de lege a fost recitit și va fi finalizat azi, înainte de a se îndrepta spre Camera Comunelor.

Palatul Buckingham a declarat pentru The Mirror că nu va comenta aceste chestiuni.