Actual

Premieră la Teatrul Naţional din Craiova. ”Alegerea”, o piesă de teatru scrisă de Regele Mihai și Regina Ana

Premieră la Teatrul Naţional din Craiova. ”Alegerea”, o piesă de teatru scrisă de Regele Mihai și Regina Ana

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova pune în scenă o piesă de teatru scrisă de Regele Mihai şi Regina Ana, în anul 1960, pe când se aflau în exil, la Versoix. Spectacolul „Alegerea” va avea premiera vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.00, în prezența Alteței Sale Regale, Principesa Sofia. Următoarea reprezentație va avea loc marți, 22 noiembrie, de la ora 18.00.

Premieră la Teatrul Naţional din Craiova. ”Alegerea”, o piesă de teatru scrisă de Regele Mihai și Regina Ana

„În seara aceea am început să ne scriem vieţile: viaţa lui sub comunism, a mea în mijlocul unei lumi frivole”, își amintește Regina în volumul Un război, un exil, o viață.

„Şi apoi, împreună, am descoperit un personaj comun, prietenul, care venea cu o a treia lume, cu o a treia voce. Cea a curăţeniei, a purităţii. Am continuat să scriem şi replicile veneau, se înşirau în mod firesc pe hârtie. Toată povestea a fost, aşadar, scrisă împreună; ne-am împletit gândurile, ideile, fantezia. Aşa cum o făcusem până atunci în viaţa reală, aşa cum am făcut şi de atunci încoace.

Vorbeam, scriam, ne arătam unul altuia ce scrisesem singuri… E curios, scriam amândoi fără să ne putem opri. Am fost inspiraţi! Am numit piesa Alegerea. Am scris-o întâi în englezeşte, apoi în franţuzeşte şi, peste ani, în româneşte. Numai că nu reuşeam să-i găsim un sfârşit. Şi asta fiindcă nu ştiam ce răspuns să dăm acestei lumi, cum să contribuim noi înşine la vindecarea rănilor care ne atinseseră şi pe noi. Finalul a venit din sufletul şi mintea amândurora, stând şi reflectând împreună. Soluţia era […] iubirea. Aşa am hotărât şi noi să facem cu personajele şi povestea noastră din piesă: să-i îndreptăm către iubire”.

Premiera piesei va avea loc în prezenţa Alteței Sale Regale, Principesa Sofia

Spectacolul „Alegerea” are premiera vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.00 la Sala I.D. Sîrbu și se va desfășura în prezența Alteței Sale Regale, Principesa Sofia.

Piesa este regizată de Alexandru Boureanu și Raluca Păun, scenografia poartă semnătura Liei Dogaru, muzica live este compusă și interpretată live de către AG Weinberger, Florin Constantinescu semnează video design-ul, iar distribuția spectacolului este alcătuită din actorii teatrului craiovean: Claudiu Mihail, Marian Politic, Gabriel Marciu, Raluca Păun și copilul Vladimir Politic.

Spectacolul pus în scenă de Teatrul Național din Craiova este o invitație la reflecție, o cutremurătoare piesă despre om și locul său în univers, despre spiritul, pasiunile și ispitele ființei umane.

Alegerea pe care o face echipa creativă a spectacolului este una pe cât de simplă, pe atât de profundă. Într-un decor simplu, cu tușe discrete de video design, actorii rostesc replicile acompaniați de muzica omniprezentă, ce funcționează ca o conștiință a spectacolului.