Categories: Lifestyle

„Regele modern al valsului”, cel care a captivat publicul din întreaga lume

„Când urc pe scenă, mă dezvălui pe mine, oamenii pot vedea că sunt emoţionat, bucuros sau trist. Este esenţial pentru un artist pe scenă: să fii onest, să arăţi ce simţi”, a spus un mare violinist al lumii.

Violonistul olandez care a captivat publicul internațional, aducând farmecul sălii de bal vieneze la milioane de oameni din întreaga lume este André Rieu, regele valsului.

În anul 1967, după ce a părăsit școala de gramatică, André Rieu a continuat să studieze vioara la conservatorul din Liege, iar mai târziu la Conservatorul din Maastricht până în anul 1973

În anul 1978 a înfiinţat ansamblul The Maastricht Salon Orchestra, cu care a susţinut concerte în Olanda, RFG şi SUA. În aceeaşi perioadă a fost şi violonist la Limburg Symphony Orchestra.

În anul 1987, a înfiinţat Johann Strauss Orchestra, care a cuprins 12 muzicieni, iar primul concert cu aceasta a avut loc în anul 1988, de Anul Nou, pe 1 ianuarie. Ulterior, numărul membrilor orchestrei a ajuns la 50 şi uneori chiar 60, iar turneele de succes nu au întârziat să apară – Belgia, Olanda, Luxemburg, RFG.

Albumele lui André Rieu

În anul 1994 a lansat, în Olanda, albumul „From Holland with Love”, care cuprindea şi partitura „Second Waltz”, care s-a bucurat de un succes fulminant şi a făcut ca albumul să intre în Top 10 în Olanda.

În anul 1995, albumul a fost lansat şi pe piaţa germană, unde a intrat în Top 5, iar artistul a primit mai multe discuri de aur şi de platină.

În anul 1996,a lansat albumele „The Vienna I love” şi „In Concert”, care cuceresc piaţa muzicală europeană, iar spre finalul anului a primit distincţia World Music Award, la Monte Carlo.

Concertele în Europa s-au înmulţit, succesul a fost incontestabil, apoi au apărut alte 2 albume, „The Christmas I Love” – în 1997 – şi „Romantic Moments” – în 1998.

În anul 1999, la împlinirea a 100 de ani de la moartea lui Johann Strauss, André Rieu a lansat albumul „100 Years of Strauss”.

În anul 2001, împreună cu Johann Strauss Orchestra, a organizat primul turneu în Japonia, şi tot atunci a înființat propriul studio de înregistrări, în echipa tehnică fiind adus şi fiul lui André Rieu, Pierre.

A urmat primul album produs în acest studio, ”Dreaming”, iar în anul 2002 a urmat un alt album, ”Walzertraum”.

În anul 2003, la marcarea a 25 de ani de activitate pe scenă a lansat albumul aniversar, ”Romantic Paradise”, care avea să fie nominalizat, în anul următor, pentru distincţia „Rose d’or”.

În iulie 2004, a înregistrat pe CD şi DVD, concertul desfăşurat pe Parkstad Limburg Stadium din Kerkrade, intitulat ”The Flying Dutchman”.

În anii 2005-2006 a realizat o serie de turnee în Germania, Austria, Franţa, SUA şi Canada, susținând spectacole memorabile în faţa Palatului Schönbrunn din Viena şi la Maastricht, unde pe scenă a urcat şi „Harlem Gospel Choir”.

În anul 2007 a imprimat DVD-ul ”André Rieu on his way to New York” şi un DVD – „Romance”, cu un show de televiziune desfăşurat la postul german ZDF.

Au urmat alte turnee în Germania, Austria, Elveţia, Belgia, Franţa, SUA şi Canada.

În anul 2007, André Rieu:

  • a devenit PRIMUL ARTIST din ISTORIE care a înregistrat 9 DVD-uri de Top 10.
  • a înregistrat albumul ”In Wonderland”,
  • a debutat la Viena, cu un turneu de anvergură, ”World Stadium Tour: A Romantic Vienna Night”.

În anul 2008, pe 7 aprilie, André Rieu, împreună cu Johann Strauss Orchestra au primit Medalia de Onoare din partea primarului din Maastricht – cea mai mare distincţie pe care o poate oferi oraşul, iar în toamna aceluiaşi an, în Australia, Rieu devenea cel mai de succes artist, cu peste 2 milioane de albume vândute, momentul prilejuindu-i şi lansarea unui nou album, ”Live in Australia”.

Turnee în toată lumea, inclusiv la București

În anul 2009, a realizat noi turnee în Germania, Austria, Elveţia, Japonia, SUA, Canada şi Australia. Aoi, au urmat concertele în onoarea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi a reginei Beatrix a Olandei.

Seria turneelor în lume a continuat, iar în iunie 2015, celebrul violonist a susținut 7 concerte consecutive în Piața Constituției din București, un record în cariera sa. Unul dintre spectacolele de la Bucureşti a constituit momentul în care pe scenă a urcat şi marele naist român Gheorghe Zamfir. O parte din fondurile încasate din concerte au fost redirecţionate de către muzicianul olandez către UNICEF şi organizaţia „Salvaţi Copiii”

Violonistul olandez a captivat publicul internațional, aducând farmecul sălii de bal vieneze la milioane de oameni din întreaga lume.

În noiembrie 2015, André Rieu a adus un omagiu victimelor incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti, a depus o coroană de flori şi a aprins o lumânare în faţa clubului, iar câteva zile mai târziu, artistul a primit titlul de ”Ambasador Onorific al Bucureştiului” din partea Primăriei Capitalei, pentru modul în care a promovat cultura şi folclorul din România în lume, potrivit rador.ro

Tot în noiembrie 2015, muzicianul olandez a lansat DVD-ul ”André Rieu live în Bucureşti” şi a participat la Gala Caritabilă organizată pentru susţinerea victimelor incendiului din clubul Colectiv, violonistul donând întreg profitul realizat din vânzarea noului DVD.

În anul 2016, André Rieu a revenit în România pentru 2 concerte, la Bucureşti, în 11 şi 12 iunie

Pe scurt despre viața personală a lui André Rieu

  • este căsătorit cu Marjorie Rieu din anul 1975, împreună cu care locuiește într-un castel romantic, care se presupune că a aparținut lui D’Artagnan, unul dintre cei trei mușchetari, construit în anul 1452 în orașul său natal Maastricht din Olanda, castel la care a visat încă din copilărie. Marjorie lucreaza alături de Rieu, fiind managerul său, iar soţii Rieu au împreună 2 fii (Marc şi Pierre) și 5 nepoți.
  • de când a început să cânte pe scenă în urmă cu mai bine de 30 de ani și până în 2016, André nu s-a îmbolnăvit niciodată. A mers chiar la medic pentru că era atât de îngrijorat, dar medicul ar fi spus: „Domnule Rieu, sunteți un miracol. Inima ta bate in ¾ de timp.” Nu e de mirare că este atât de bun la vals.
  • îi place să comunice cu fanii săi internaționali. Poate vorbi 6 limbi diferite (olandeză, engleză, germană, franceză, italiană și spaniolă).
  • a început să cânte la vioară la vârsta de 5 ani și cântă la o vioară Stradivarius din 1667

FOTO stiri.tvr.ro; Citate preluate de pe andrerieu.com

Beatrise Braha

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

17 ore ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

19 ore ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

22 de ore ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

24 de ore ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

o zi ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

o zi ago

This website uses cookies.