Actual Diverse

Artiști anchetați pentru solicitarea ilegală de indemnizații lunare, pe durata pandemiei COVID-19

perchezitii
Arhiva infoactual.ro

Un număr de 63 de persoane au fost duse la audieri în urma unor percheziții la artişti care au solicitat ilegal indemnizaţii pe durata pandemiei COVID-19.

În județul Constanța, anchetatorii au făcut, miercuri, 20 iulie 2022, zeci de percheziții la artiști care au solicitat ilegal indemnizații pe durata pandemiei, susținând că activitatea le-ar fi fost afectată.

Astfel, conform unui comunicat de presă transmis de IGPR, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Constanța, sub coordonarea Parchetului de lângă Judecătoria Constanța, au pus în aplicarea 56 de mandate de percheziție domiciliară, în județul Constanța, la persoane bănuite de săvârșire a infracțiunilor de înșelăciune, fals, înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații.

Ce s-a constatat pe parcursul perchezițiilor

În calitate de administrator al unei societăți comerciale, un bărbat ar fi întocmit, în fals, contract de cesiune de drepturi de autor, pe numele a 90 de persoane, care aveau ca obiect evenimente la care acestea trebuiau să participe, în calitatea de artiști şi care urmau să se desfăşoare la diferite localuri din judeţul Constanţa.

În acest context, polițiștii au transmis: „Persoanele în cauză ar fi indus în eroare sau ar fi încercat să inducă în eroare o instituție publică din Constanța, prin depunerea unor cereri prin care solicitau indemnizații lunare pentru perioada octombrie 2020 – ianuarie 2021, utilizând contractul de cesiune drepturi de autor încheiate cu societatea. comercială a bărbatului menționat inițial, declarând că le-ar fi fost întreruptă activitatea de artist, ca urmare a pandemiei COVID-19, deși aceștia fie nu aveau calitatea de artist, fie nu îndeplinesc condițiile pentru obținerea indemnizației“.

La finalizarea perchezițiilor, au fost depistate și conduse la sediu, pentru audieri, 63 de persoane, prejudiciul estimat fiind de peste 700.000 de lei, potrivit polițiștilor.

Ce autorități au fost implicate în organizarea și desfășurarea perchezițiilor

Întreaga acțiune s-a desfășurat prin participarea  poliţiştilor din cadrul:

  • Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa
  • Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa
  • Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime
  • Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa