Actual International

Regina Elisabeta a apărut în balconul Palatului Buckingham după 3 ani de absență. Harry și Meghan, „exilați” în alt balcon

Regina Elisabeta a apărut în balconul Palatului Buckingham după 3 ani de absență. Harry și Meghan, „exilați” în alt balcon
FOTO: The Royal Family

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a apărut, joi, la celebrul balcon de la Palatul Buckingham de la Londra, în prima zi a celebrărilor pentru 70 de ani de domnie, aclamată de zeci de mii de persoane, un eveniment fără precedent în istoria Regatului Unit.

Regina Elisabeta a apărut în balconul Palatului Buckingham după 3 ani de absență. Harry și Meghan, „exilați” în alt balcon, s-au ocupat de copii

Suverana în vârstă de 96 de ani, îmbrăcată într-o ţinută albastru deschis şi cu baston, a fost însoţită de vărul ei, ducele de Kent, colonel al Scots Guards, unul dintre regimentele de elită din garda regală britanică, care a salutat participanţii la defilarea militară anuală „Trooping the Colour”.

Suverana a revenit pe balcon puţin mai târziu, pentru a urmări un survol aerian al Royal Air Force, de data aceasta însoţită de membrii ai familiei regale care au funcţii oficiale şi copiii lor.

Din cauza pandemiei de COVID-19, aceasta este prima apariţie a reginei la acest balcon, din 2019. În trecut, până la 40 de persoane apăreau la balconul Palatului Buckingham, însă regina a decis anul acesta ca doar cei care deţin funcţii active în cadrul casei domnitoare să poată fi prezenţi, alături de copiii lor, adică 18 persoane.

FOTO: The Royal Family

O formaţie specială de 15 avioane Typhoon au scris „70” pe cer pentru a marca Jubileul de Platină al reginei.

Monarhul a salutat mulţimea şi a zâmbit pe balconul Palatului Buckingham.

Alături de regină, pe balcon, s-au aflat prinţul moştenitor Charles şi soţia sa Camilla, ducii de Cambridge, William, Kate şi copiii lor, prinţesa Anne. În total, 17 persoane din familia regală, printre ele membrii activi („senior members).

FOTO: The Royal Family

Prinţul Harry şi Meghan Markle, precum şi prinţul Andrew, nu au fost acceptaţi pe balcon. Aceştia au urmărit evenimentul militar spectaculos din Biroul Generalului-maior cu vedere la terenul de paradă Whitehall. Apariția cuplului la Jubileu este prima oficială de când au părăsit Marea Britanie. Se așteaptă să-i aducă pe Archie și Lilibet, în vârstă de trei ani, şi un an, la reuniunea publică de familie, deși copiii nu au fost încă văzuți de nimeni. Mai trebuie spus că Lilibet nu a fost niciodată prezentată rudelor ei regale, în timp ce Archie nu a mai fost în Marea Britanie de când avea șase luni.

Meghan Markle şi Prinţul Harry le-au făcut semn să tacă unui grup de tineri membri ai familiei regale când și-a făcut prima apariție la Queen ’s Platinum Jubilee, de la o fereastră cu vedere la Horse Guards Parade din centrul Londrei.

Spectacol au făcut şi prinţul Louis şi sora asa. O rețea de socializare a distribuit imaginea lui Louis și a scris: „Prințul Louis, furând spectacolul!”. La un moment dat, în timpul defilării, Louis a fost arătat acoperindu-și urechile și făcând o față de țipăt.

Foto: Captură Video Youtube

Salve de tun, 82, au fost trase din Hyde Park, în timp ce mulţimea a aclamat-o pe regină după intonarea imnului. Niciodată un suveran britanic nu a domnit atât de mult. Este puţin probabil ca un altul să atingă o astfel de longevitate: Charles, prinţul moştenitor are 73 de ani, fiul său în curând 40 de ani.

FOTO: The Royal Family

Dimensiunea istorică şi patriotică a acestui Jubileu de Platină se afirmă prin omagii, reviste comemorative, expoziţii, retrospective, emisii speciale, concerte şi concursuri de tot felul. Pentru acest weekend, străzile vor fi pavoazate cu mari portrete ale reginei, faţadele decorate, chiar şi în mediul rural englezesc, iar pieţele vând suveniruri tricolore şi vesela care poartă efigia suveranei.