International

Ce avere are regele Charles al III-lea? Monarhul a primit de la mama sa 360 de milioane de lire sterline

Charles al III-lea sursa foto PSnews
sursa foto PSnews

Regele Charles al III-lea, care va fi încoronat pe 6 mai, are un venit considerabil datorită moștenirii, proprietăților regale și investițiilor din perioada în care a fost prinț. La decesul său, în septembrie anul trecut, regina Elisabeta a II-a i-a lăsat fiului său Charles o sumă estimată la 360 de milioane de lire sterline, ceea ce ridică valoarea totală a averii sale la aproximativ 600 de milioane de lire sterline.

După ce a divorțat de soția sa, prințesa Diana, în 1996, cu un cost pentru reprezentantul familiei regale de 17 milioane de lire sterline, fostul prinț de Wales și-a acumulat averea printr-o strategie îndrăzneață de investiții, potrivit unui consilier regal.

Câți bani are Charels al III-lea în visterie?

Ducatul de Cornwall a fost un domeniu înființat în secolul al XIV-lea pentru a oferi succesorului la tron o aparență de independență financiară. Când mama sa a devenit regină, în 1952, Charles a obținut și un salariu de pe urma acestuia. Ducatul „înglobează tot ceea ce îl pasionează” pe Charles, potrivit Camillei, cea de-a doua sa soție, într-un documentar ITV din 2019. Ducatul, care aparține acum succesorului său, prințul William, pe lângă cele 260 de ferme, deține și 52.450 de hectare de teren și închiriază imobile comerciale în valoare de 345 de milioane de lire sterline. Charles a înființat chiar și satul Poundbury, pe teritoriul ducatului, în apropiere de Dorchester, pe coasta de sud a Angliei, unde și-a pus în aplicare ideile arhitecturale. Ducatul a acumulat active în valoare de peste 1 miliard de lire sterline în timpul domniei sale, obținând un venit de aproximativ 23 de milioane de lire sterline anual – o creștere de peste 40% în 15 ani.

Monarhii sunt scutiți de plata impozitelor pe bunurile lăsate de predecesorii lor, pentru a preveni dizolvarea averii regale, datorită unui obicei vechi de secole, care a fost întărit printr-un acord din 1993 încheiat de premierul de atunci John Major. Termenii și detaliile testamentului reginei Elisabeta a II-a rămân ascunse, întrucât testamentul monarhului nu este făcut public în Marea Britanie. Cu toate acestea, știm că unele proprietăți, printre care domeniul Sandringham din estul Angliei și castelul Balmoral din nord-estul Scoției, unde regina a decedat în septembrie anul trecut și unde familia regală își petrece verile, au fost lăsate lui Charles. Ambele sunt în proprietate privată.

În schimb, statul deține Castelul Windsor și Palatul Buckingham, ambele situate în inima Londrei. Bijuteriile Coroanei, o altă reprezentare iconică a monarhiei britanice de-a lungul istoriei, nu sunt incluse în valoarea proprietății regale, deoarece sunt proprietate națională. Se spune că valoarea lor se ridică la câteva miliarde de lire sterline. Charles primește în fiecare an o „subvenție suverană”, care reprezintă o dotare de un sfert din profiturile realizate, în calitate de suveran. Acest premiu se bazează pe veniturile produse de Crown Estate, o proprietate considerabilă de terenuri și exploatații. Trezoreria primește suma rămasă.

Averea Familiei Regale se ridică la câteva miliarde de euro

În 2021-2022, subvenția suverană se ridică la 86,3 milioane de lire sterline. Ducatul de Lancaster, care se află sub jurisdicția suveranului și care a furnizat reginei aproximativ 24 de milioane de lire sterline în 2022, completează averea regală. „Nu cred că cineva știe ce reprezintă”, a declarat pentru AFP avocatul specializat în succesiuni Geoff Kertesz, de la firma de avocatură londoneză Stewarts, când i s-a cerut să estimeze mărimea averii Coroanei.

Ziarul The Guardian a încercat să ofere o cifră într-o colecție de articole intitulată „The Cost of the Crown”. Aceasta a inclus vehicule de lux, care, din punct de vedere tehnic, erau deținute de stat, dar erau folosite doar de familia regală, precum și opere de artă și bijuterii. De asemenea, a fost inclus și Ducatul de Lancaster, care este clasificat din punct de vedere legal ca fiind controlat de stat, dar ale cărui profituri merg în întregime la monarh. În ansamblu, France24 estimează că averea lui Charles valorează 1,8 miliarde de lire sterline.