Lifestyle

Reguli de ținut minte pentru a nu te îngrășa în vacanță

Reguli de ținut minte pentru a nu te îngrășa în vacanță

Vacanța este numai bună pentru odihnă și relaxare. Este timpul ideal când uităm total de dieta cea de toate zilele, mai ales după o anumită vârstă, când ”lupta” cu greutatea devine parte din viața cotidiană.

Câteva reguli pentru a nu reveni cu câteva kilograme în plus

De multe ori, după câteva zile departe de casă, într-un loc relaxant, multe persoane se întorc cu kilograme în plus. Există câteva recomandări pentru concediu, ca să nu te întorci cu un “bagaj” mai greu.

Fără obiective stricte

A recurge la ideea de plan sau o listă de reguli și obiective care vizează dieta, nu sunt idei bune, mai ales pentru vacanță. Însuși gândul la acestea stresează. Iar unii oameni când sunt stresați ce fac? Mănâncă sau caută dulce, pentru liniștire și împăcare, cu propria persoană.

Creează o formulă generală care să includă tot ce îți dorești dar în cantități mici, simbolice. Nu refuza nici o bucurie a inimii, mai ales că ești în vacanță. Pe urmă dacă trebuie, când revii din vacanță începi regimul de slăbit, știi tu când … de luni.

Mai în glumă mai în serios iată ce recomandă medicii nutriționiști: mai multe legume și fructe la mese și savurezi doar un desert pe zi. Umple-ți farfuria cu legume crude, coapte, gătite la abur sau la grătar și completează cu o sursă bună de proteine (pui, pește, ouă, curcan etc.). Nu uita de fibre, care alături de proteine te vor ajuta să te simți sătul(ă) mai mult timp.

Găsește moduri de a fi activ(ă)

Ok și chiar dacă ai mâncat ceva în plus, nu uita de mișcare. Vacanța este locul ideal de a face mișcare. Ești ca un burete, vrei să vezi cât mai multe în locația unde te afli, pentru o perioadă delimitată de timp.

Activitatea ajută la digestie și menține corpul sănătos, dar și frumos. O pereche de pantofi sport sunt comozi și nu trebuie să lipsească din bagajul tău.

Plimbările lungi nu doar că te ajută să arzi calorii și să economisești bani, dar poți să descoperi locuri deosebite, pe care altfel poate nu le-ai fi văzut. Totodată, nu uita să profiți de facilitățile hotelului – piscină, sală de fitness, ore de aerobic etc.

Folosește-ți creativitatea și include activitatea fizică în vacanță: plimbă-te prin aeroport (după caz), închiriază o bicicletă, mergi pe jos în loc să folosești mijloacele de transport, alege scările în locul liftului și nu uita să înoți sau să faci mișcare în apă, dacă ai vreo piscină pe aproape.

Răsfăț, dar cu măsură

Când mergi în vacanță, oferă-ți ceea ce îți dorești, dacă ți-e poftă, dar limitează cantitatea lor. De exemplu, alege doar o porție dintr-un fel de mâncare pe care îți dorești neapărat să-l guști. Sau dacă îți iei un fel principal mai consistent și mai gras, renunță la aperitiv și/sau la desert. Cine iubește dulcele, mănâncă mai puțin, în schimbul acestuia.

Hidratează-te

Apa este esențială. Apa și nu sucurile. Ține mereu la îndemână o sticlă cu apă și bea pe durata întregii zile. Uneori, confundăm setea cu foamea și, în loc să bem apă, trecem direct la mâncat. Deci, total greșit. Mai bine invers. Apă da, mâncare ba.

Porții mai mici

Meniurile All you can eat te fac să pierzi repede șirul mâncărurilor consumate. Când ai la îndemână numeroase preparate, e ușor să mănânci până când simți că nu mai poți să respiri. În aceste cazuri, folosește farfurii mai mici sau pune-ți într-o singură farfurie tot ce vrei să mănânci și nu te reîntoarce la bufet.

O altă idee este să împarți cu cineva unele feluri de mâncare și deserturi sau să iei la pachet jumătate din ceea ce comanzi, potrivit superfit.ro..

Atențiile la caloriile lichide

Băuturile alcoolice, cocktail-urile, ciocolatele calde și smoothie-urile au și ele calorii, care se adună rapid. Berea este înșelătoare. Ai senzația că răcorește, dar moleșește. Crezi că te relaxeaxă, dar devenie factor stresant după ce afli câte calori ai pus după ce ai băut mai mult decât un pahar, simbolic.

O idee ideală este să alegi între un cocktail, o băutură alcoolică sau un desert, în loc să le iei pe toate, împreună, la aceeași masă. Caloriile se ascund aici și de multe ori, mulți dintre noi nici măcar nu știu aceasta.

Mănâncă doar dacă ți-e foame și savurează cu plăcere fiecare porție. Fiind vacanță, plăcerile culinare sunt și ele prioritare, iar ochii văd și stomacul cere. Să îi dăm, dar cu măsură. Așa vom avea o vacanță frumoasă pentru sufletul nostru minunat.

Foto: pixabay