Diverse

Atenție în ce preparați hrana! Vasele de teflon pot contamina mâncarea cu mii de particule de plastic

Atenție în ce preparați hrana! Vasele de teflon pot contamina mâncarea cu mii de particule de plastic
dozadesanatate.ro

O nouă cercetare a scos în evidență câte particule minuscule de plastic ar putea să se infiltreze în alimentele noastre, în urma contactului cu ustensilele deteriorate de gătit.

În urma studiului, realizat de oamenii de știință de la Universitatea Newcastle și Universitatea Flinders, a reieșit că o mică crăpătură dintr-o tigaie de teflon ar putea să elibereze până la 9.100 de particule.

Treptat, oalele și tigăile antiaderente acoperite cu teflon își pierd stratul de acoperire pe măsură ce le folosim și le spălăm, ceea ce ar putea reprezenta o problemă în timpul pregătirii meselor.

Și cu toate acestea, este dificil de măsurat cât de mult plastic este eliberat.

Dar cum a fost evaluat riscul microplasticelor și nanoplasticelor de pe suprafața ustensilelor de gătit

În cadrul noului studiu, au fost analizate microplasticele (mai mici de 5 milimetri) și nanoplasticele (de milioane de ori mai mici), iar rezultatele au arătat că, în timp, am putea avea de-a face cu un număr substanțial de fragmente de plastic.

Youhong Tang, inginer mecanic și inginer de materiale de la Universitatea Flinders din Australia a declarat: „Această cercetare ne dă un avertisment puternic că trebuie să fim atenți la selectarea și utilizarea ustensilelor de gătit pentru a evita contaminarea alimentelor”.

Echipa de cercetare, în încercarea de a evalua riscul, a folosit ceea ce se numește “tehnica de imagistică Raman” pentru a studia microplasticele și nanoplasticele de pe un strat de teflon la nivel molecular prin împrăștierea fotonilor.

De asemenea, cercetătorii au aplicat algoritmi personalizați pentru a calcula cât de mult din acest strat ar putea să se desprindă și să ajungă în alimente.

Potrivit studiului, o crăpătură dintr-o tigaie de teflon ascunde „chimicale eterne”

În timpul preparării mesei, un strat de acoperire rupt ar putea provoca eliberarea a până la 2,3 milioane de particule minuscule, potrivit cifrelor. Aceasta se bazează pe 30 de secunde de gătit, dacă un strungar a rupt o suprafață de teflon.

Teflonul, potrivit cercetătorilor, face parte din familia celor cunoscute ca „chimicale eterne”, care rămân în mediul înconjurător: substanțele per și polifluoroalchilice (PFAS) care au fost asociate cu o serie de probleme de sănătate.

Cheng Fang, cercetător în domeniul materialelor la Universitatea Newcastle din Australia, a precizat: „Având în vedere faptul că PFAS reprezintă o mare îngrijorare, aceste microparticule de teflon din alimentele noastre ar putea fi o problemă de sănătate”.

După un anumit timp, tigăile și cratițele mai vechi ar putea fi scoase din uz

Cu toate că încă există întrebări cu privire la cât de frecventă și periculoasă ar putea fi această eliberare de microplastice și nanoplastice, cercetătorii solicită continuarea cercetărilor privind posibilele efecte de contaminare în timpul gătitului.

Ținând cont de cele constate pe parcursul studiului, s-ar putea ca:

  • tigăile și cratițele mai vechi să fie scoase din uz după un anumit timp,
  • straturile de teflon să fie făcute mai rezistente la uzura prin care trec în timpul spălării și utilizării.

În ciuda muncii impresionante, echipa de cercetători recunoaște dificultatea de a măsura și evalua particulele de plastic la acest tip de dimensiuni microscopice. Acest domeniu ar putea fi îmbunătățit în viitor.

Potrivit profesorului Tang, cercetător de la Universitatea Flinders,  „Se recomandă mai multe cercetări pentru a aborda evaluarea riscurilor microplasticelor și nanoplasticelor din teflon„, scrie news.flinders.edu.au.