Actual International

O reuniune NATO are loc azi, la cererea Poloniei, după ce o rachetă a ucis doi oameni la granița cu Ucraina. Noi informații

O reuniune NATO are loc azi, la cererea Poloniei, după ce o rachetă a ucis doi oameni la granița cu Ucraina. Noi informații
Infoactual

Potrivit relatărilor de pe site-urile de știri, inclusiv Infoactual și rețelele de socializare, două persoane au murit după ce două rachete de croazieră au lovit marți, 15 noiembrie 2022, o fermă din satul Przewodow din provincia Lubin, la granița dintre Polonia și Ucraina.

O reuniune NATO are loc azi, la cererea Poloniei, după ce o rachetă a ucis doi oameni la granița cu Ucraina. Noi informații

Doi oameni au fost uciși în timp ce își vedeau liniștiți de viața cotidiană de la ferma unde, ca din senin, au aterizat două rachete eșuate care au provocat explozie uriașă.

Polonia a luat imediat reacție și a cerut NATO să se reunească azi, miercuri, 16 noiembrie 2022, în baza Articolului 4 al Alianţei, au declarat pentru Reuters, doi diplomaţi europeni.

Ce prevede articolul 4 invocat: Articolului 4 din Tratatul fondator al Alianţei, membrii pot cere să fie discutată orice problemă care provoacă îngrijorare, în special legată de securitatea unei ţări membre.

Unul dintre diplomaţi a declarat că NATO va acţiona cu prudenţă şi că are nevoie de timp pentru a verifica cum anume s-a întâmplat incidentul.

Guvernul polonez a decis, marţi, după o reuniune a Comitetului pentru Securitate Naţională, să ridice nivelul de alertă al armatei, iar executivul polonez ia în considerare să ceară declanşarea Articolul 4 din Tratatul NATO, a anunţat purtătorul de cuvânt Piotr Muller.

„Am decis să vedem dacă există motive pentru a lansa proceduri în conformitate cu articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord”, a declarat public purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller.

Andrzej Duda, președintele Republicii Polone, a declarat, într-o alocuțiune televizată, că dorește să asigure pe toată lumea că oficialii polonezi acționează cu prudență. El a adăugat că nu există încă dovezi clare cu privire la cine a lansat racheta.

Noi informații

Premierul polonez Mateusz Morawiecki l-ar fi convocat pe ambasadorul Rusiei, în urma incidentului în care două persoane au murit după ce două presupuse rachete de croazieră rătăcite au lovit o fermă dintr-un sat din apropierea graniței cu Ucraina.

Ministerul rus al Apărării a negat orice implicare și a susținut că frenezia mediatică ulterioară a fost doar o provocare a Occidentului la adresa Moscovei. Trebuie subliniat în acest moment că nu a fost emisă nicio declarație oficială care să confirme că rachetele au fost lansate de pe teritoriul rusesc sau au fost fabricate în Rusia.

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie,  potrivit media.

”Există informații preliminare care contestă acest lucru”, a spus Biden reporterilor, întrebat dacă racheta a fost lansată din Rusia.

„După traiectoria balistică este puțin probabil să fi fost tras din Rusia, dar vom vedea”, a mai relatat Biden, după o întâlnire convocată de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7.

„Mă voi asigura că vom putea stabili ce s-a întâmplat exact”, a mai spus președintele SUA.

Ucraina încă păstrează stocuri de armament fost sovietic și rusesc, inclusiv sistemul de rachete de apărare antiaeriană S-300, scrie Times of Israel.