Social

Restricții la gaze, apă, energie în Europa. Care sunt țările care au început să ia măsuri în acest sens

Restricții la gaze, apă, energie în Europa. Care sunt țările care au început să ia măsuri în acest sens
fanatik.ro

Luni, 11.07.2022, rușii au oprit conducta Nord Stream 1 pentru lucrări de mentenanţă. Ca urmare, livrările de gaze din Rusia către Europa e incertă.

În această situație, toată Europa încearcă să ia măsuri pentru a economisi resursele și pentru a-și umple depozitele de gaz.

Ce măsuri trebuie să ia Germania

Nemții trebuie să își schimbe comportamentul în privința energiei. Aceasta a fost declarația făcută de ministrul german al Economiei, în contextul în care Europa se confruntă cu spectrul raționalizărilor de gaz și curent, potrivit stirileTVR.

De asemenea, și italienii sunt îndemnați să economisească apa și gazul

Guvernul italian începe o campanie de recomandări către populație pentru a economisi apa și gazul.

Conform aceleiași surse, „Conform specialiștilor, dacă s-ar reduce cu un grad temperatura în casă, iar caloriferele ar fi închise timp de o oră în fiecare zi, atunci o familie ar putea economisi 180 de euro pe an la facturi. Măsuri drastice ar putea fi luate doar în cazul unei reale crize de gaz. În această situație, s-ar putea ajunge la tăierea iluminatului public și să se renunțe la iluminarea monumentelor, dar și a unor clădiri publice, iar localurile s-ar putea închide mai devreme”.

În ultimele săptămâni, livrările Gazprom către Italia au scăzut semnificativ, iar depozitele de gaze sunt la circa 64% din capacitatea de stocare.

Un exportator important de gaz pentru Europa este Spania

Datorită capacității uriașe de stocare a gazului lichefiat adus pe cale maritimă și a instalației de regazificare, Spania a devenit exportator de gaz pentru Europa.

„Diversificarea provenienței gazului și capacitatea de integrare a gazului prin intermediul stațiilor de regazificare ne pune într-o poziție avantajoasă. Capacitatea de stocare subterană în depozitele stațiilor de regazificare este la cel mai înalt nivel din istorie”, a declarat ministrul pentru Tranziție Ecologică și Provocare Demografică,  Teresa Ribera.

Dar cu toate acestea, la capitolul energie și spaniolii vor trebui să facă economii drastice.

Corespondentul TVR în Spania, Oana Dobrescu, a transmis că „Se anunță o iarnă grea pentru spanioli. Guvernul pregătește o serie de măsuri și recomandări pentru ca populația să facă economie la gaz și energie. În document sunt prevăzute inclusiv închiderea și izolarea ferestrelor sau neîncălzirea camerelor neutilizate din locuință”.

Care este situația în cazul Franței

Franța, care importă gaze cel mai mult din Norvegia, e dependentă de gazul rusesc în proporție de doar 17%, în comparație cu alte state.

Și după cum anunță noul guvern, Hexagonul vrea să fie complet independent.

În acest context, corespondentul TVR în Franţa, Mihaela Antoche, a transmis că „Franța se pregătește pentru oprirea livrărilor de gaze din Rusia. În acest context, ministrul Economiei, Bruno Le Maire, vorbește despre faptul că Franța are nevoie de o strategie pentru a deveni independentă din punct de vedere energetic și să nu mai depindă de nimeni”.