Economic

ROBOR a scăzut! Cea mai mică valoare în peste un an și jumătate

IRCC și ROBOR sursa foto afaceri.news ROBOR la 3 luni
sursa foto: arhiva companiei

ROBOR la 3 luni, care este un factor crucial în determinarea costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a cunoscut o ușoară scădere recent. Indicele a ajuns la valoarea de 6,06%, în jos față de valoarea anterioară de 6,07%. Această diminuare, deși modestă, marchează cea mai mică valoare a acestui indicator în peste un an și jumătate.

Cel mai redus nivel înregistrat anterior a fost înregistrat pe 6 iunie 2022, când ROBOR 3M era de 6,05%. Începând cu 1 ianuarie 2024, IRCC a înregistrat o ușoară creștere, însă aceasta a fost marginală.

Creșterea de 0,01% nu se va reflecta semnificativ în rata dobânzii lunare. Conform informațiilor furnizate de Banca Națională a României (BNR), nivelul actual de 5,97% este așteptat să rămână stabil până la finalul lunii martie. Prognozele sugerează că acest indice va cunoaște o scădere începând cu al doilea trimestru al anului în curs. Această tendință va determina reduceri semnificative în ratele percepute de către consumatori.

Din luna mai 2019, adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 19/2019 a modificat modul de calcul al ratelor pentru creditele în lei cu dobândă variabilă, introducând Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC). Acesta este calculat trimestrial pe baza tranzacțiilor interbancare exclusiv, conform informațiilor furnizate de wall-street.ro.