Diverse

România a înregistrat un record în ceea ce privește profitabilitatea companiilor în perioada postpandemie

România a înregistrat un record în ceea ce privește profitabilitatea companiilor în perioada postpandemie
economica.net

Potrivit unor date ale Băncii Naționale a României (BNR), odată cu redeschiderea economiei postpandemie,  serviciile au devansat comerțul în topul celor mai profitabile ramuri, cu toate că 2021 s-a tradus printr-o creștere substanțială a rezultatelor pozitive înregistrate de ambele sectoare.

De altfel, și industria prelucrătoare a consemnat o creștere semnificativă a profitabilității în 2021, cu precizarea că activitatea acestor domenii a fost susținută de relaxarea restricțiilor asociate pandemiei și de dinamizarea consumului populației.

Totodată, evoluții pozitive au fost înregistrate și în:

  • agricultură, pe fondul producției agricole remarcabile din T3 2021,
  • sectorul imobiliar.

Pe de altă parte, trebuie remarcată profitabilitatea spectaculoasă a companiilor energetice, care au crescut media generală, profitabilitate venită din prețurile energiei.

Raportul privind stabilitatea financiară

În Raportul privind stabilitatea financiară, ediția decembrie 2022, se arată că profitul net agregat al companiilor nefinanciare a înregistrat o valoare maximă istorică de 142,5 miliarde lei, în creștere cu 42,6 la sută față de anul 2021, ca urmare a majorării accelerate a vânzărilor.

În acest context, specialiștii Băncii Naționale a României au precizat următoarele: ”Având în vedere cadrul macroeconomic actual, marcat de un nivel semnificativ de incertitudine, este necesar ca firmele să utilizeze profitabilitatea importantă din anul 2021 pentru creșterea rezilienței la condiții mai puțin favorabile, prin îmbunătățirea bazei de capital”.

Creșterea costurilor de producție, cea mai mare problemă

Se precizează faptul că majorarea profitabilității a avut loc chiar și în contextul unui avans semnificativ al cheltuielilor de exploatare la nivel agregat, în principal pe fondul creșterii cheltuielilor privind materiile prime și materialele (+20,4% față de anul precedent), a costurilor utilităților (+30,1%) și mărfurilor (+20,3%). În acest fel, creșterea costurilor de producție a fost cea mai presantă problemă raportată de 47% dintre companiile chestionate de BNR în cadrul Sondajului privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România (ediția din decembrie 2021).

Și potrivit aceluiași raport, ”este de așteptat ca această majorare a costurilor de producție să persiste în perioada următoare, date fiind intensificarea crizei energetice și amplificarea tensiunilor geopolitice în anul 2022”.

Sectoarele de activitate cele mai afectate de criza energetică

Cele mai afectate sectoare (potrivit ediției speciale a Sondajului BNR privind riscurile generate de condițiile climatice asupra companiilor nefinanciare din România (ediția din octombrie 2022) de criza energetică sunt:

  • industria, unde pentru 57% din companii costurile cu electricitatea reprezintă peste jumătate din totalul cheltuielilor cu utilitățile,
  • comerțul, unde 31% din companii raportează cheltuieli cu gazele de peste un sfert din totalul cheltuielilor cu utilitățile.

Totodată, mai puternic afectate sunt și sectoarele care încorporează un grad ridicat de tehnologie, unde o proporție de 78% din companii raportează cheltuieli cu electricitatea ce depășesc un sfert din totalul cheltuielilor cu utilitățile, scrie cursdeguvernare.ro.