Economic

România, cea mai săracă țară din UE! Economistul Adrian Negrescu: „Pensionarii sunt victimele de serviciu ale inflației.”

inflația sursa foto dreamstime
sursa foto dreamstime

În cadrul unei emisiunii televizate, analistul economic Adrian Negrescu a dezvăluit situația critică în care România se află din cauza inflației. Acesta susține că suntem cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, cu niște date care dezvăluie că aproximativ 25% din veniturile lunare ale unui român se duc pe mâncare și băutură.

„În primul rând, rezultatele sunt chiar mai drastice, pentru că ceea ce vedem sunt datele pe 2021. Majoritatea creșterilor de prețuri, cel puțin pe zona alimentară, au fost pe anul 2022, atunci când din top 10 cele mai mari scumpiri de peste 30% la produse în România, nouă dintre acestea au fost la produse alimentare de bază, cum ar fi uleiul, cartofii, margarina, orezul, fasolea. Ne spune INS că peste 40% din cheltuielile unei familii obișnuite au ajuns să fie alocate pentru produsele alimentare de bază. Este un procent fără precedent la nivel european. Și bulgarii stau mai bine decât noi, ceea ce ne arată că prețurile au crescut foarte mult și că nivelul salarial în România a rămas, din păcate, în urma inflației”, explică Adrian Negrescu, pentru B1 TV.

Puterea de cumpărare, în scădere

Venitul mediu net pe cap de locuitor este de 2.660 lei net în momentul de față, potrivit unor date oferite de INS.

„E greu de spus dacă mai au românii bani. Tot INS ne spune că venitul mediu net pe cap de locuitor este de 2.660 lei net în momentul de față. Raportat la inflație, înseamnă 2.100 de lei, dacă scoți inflația din acești bani. Acest lucru ne arată că puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă, pentru că nu vom scăpa de inflație. Nu va fi la fel de mare ca în 2022, da, dar s-ar putea să avem în continuare o inflație de două cifre, iar asta se traduce într-o scădere a puterii de cumpărare. Banii pe care-i câștigăm vor fi din ce în ce mai puțini raportat la prețurile din magazine. 

Când vom scăpa de asta? Abia din 2024 lucrurile se vor mai așeza și avem două soluții: ori cumpărăm mai puțin din magazine și încercăm să facem mai multă mâncare acasă ori să ne găsim un alt loc de muncă, mai bine plătit – dar asta e o problemă pentru marea majoritate a populației, în condițiile în care firmele nu mai sunt dispuse să facă angajări în 2023, un an extrem de dificil din punct de vedere economic”, mai precizează economistul, potrivit sursei citate.

Victimele inflației

Cei mai afectați, potrivit lui Adrian Negrescu, sunt pensionarii care au ajuns să fie dependenți de stat. 

„Din păcate, am ajuns o țară de asistați social. Avem peste 4 milioane de oameni care așteaptă vouchere sociale, pentru a-și putea plăti facturile la utilități. Cam acesta este nivelul performanței administrației, al guvernării, din perspectiva impactului măsurilor la adresa populației. Pensionarii sunt victimele de serviciu ale inflației, iar pseudoajutoarele primite, acele carduri de sărac, de 4 lei pe zi, această majorare de pensii care sunt sub rata inflației, i-a transformat în niște supraviețuitori într-o perioadă în care ei trebuiau primii protejați. Trebuiau protejați măcar prin creșterea pensiilor măcar cu rata inflației (…) Pensia medie e de 2.000 de lei, în medie. E o situație în care fiecare scapă cum poate și măsurile pe care le pot lua pentru a face față provocărilor financiare sunt extrem de puține. Sunt dependenți de statul român, de pixul unor miniștri care din interesul de a aduce mai mulți bani la buget, nu se gândesc decât la creșterea taxelor, pe care le plătim tot noi”, punctează Negrescu.